Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Laptele, roşiile proaspete și salamul, între produsele care s-au scumpit semnificativ în luna martie

Publicat

Laptele, roșiile proaspete și salamul sunt câteva produse care s-au scumpit semnificativ în luna martie, comparativ cu luna februarie, în timp uleiul, orezul şi mălaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor.

Astfel, laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 0,49 lei peste valoarea din februarie; roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 1,56 lei faţă de  februarie, iar salamul de vară vrac avea un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, cu 2,16 lei peste preţul lunii februarie.

În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta avea un preţ de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în 23 martie, faţă de 1,60 de lei în februarie.

Potrivit analizei, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, față de 5,77 lei în februarie, un kilogram de orez – 7,51 lei, comparativ cu 7,72 lei în februarie, iar preţul cartofilor albi era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,71 lei/kg în februarie 2020.

Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de preţul de 3,52 lei din februarie.

Conform sursei citate, scăderi de prețuri au mai fost înregistrate la ouă, ceapă, morcovi și fasole boabe.

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara joi în şedinţa de Guvern că „în momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe”.

„Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici şi asta am demarat împreună cu ANPC şi Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă şi în zona comerţului tradiţional. Comerţul tradiţional este undeva la 40% din piaţă, 60% sunt magazinele din lanţurile de comercializare a alimentelor. Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că Autoritatea de Concurenţă va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii.

„Situaţia o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigaţie în curs. Pot să fie şi altele. În momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe. Aş susţine ce a spus domnul ministru înainte şi e important să ne asigurăm că lanţul logistic funcţionează bine, atât pe plan intern cât şi extern, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar altfel piaţa pare să funcţioneze bine în momentul de faţă pe partea de produse alimentare”, a menţionat joi Bogdan Chiriţoiu.

Sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax