Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Laptele SE IEFTINEȘTE cu 10%, în acest an. Măsura vine ca urmare a creșterii subvențiilor pentru bovine

lapte

Publicat

Laptele s-ar putea ieftini cu până la 10%, ca urmare a creșterii producției, cu 15 procente în acest an. Măsura vine în urma majorării cu peste 50% a subvenției pentru vacile de lapte, spun reprezentanții patronatului din industrie.

„Vom închide anul 2014 cu o creștere a producției de aproximativ 15%. Pentru că va crește oferta în piață, prețurile vor scădea în acest an cu până la 10% comparativ cu anul trecut”, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL).

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat că dacă în 2013, cuantumul pe cap de bovină era de 453 lei, la care se adăuga sprijinul pentru cantitatea de lapte livrată sau vândută direct, în acest an se ajunge la un cuantum total de 729 lei/ de animal pentru o vacă cu productia de 3 tone și la 1.097 de lei pentru un animal care produce 7 tone de lapte.

„Statul vrea sa crească din acest an cantitatea de lapte produsă în România și am majorat subvenția pentru vacile de lapte. Am luat aceste măsuri pentru ca vrem sa facem față competiției din 2015, atunci când se vor elimina cotele de lapte”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a adăugat ca plățile pentru bovine, aferente acestui an, vor începe de luni.

Statul intenționează astfel să crească și cantitățile de lapte vândute direct și declarate de către crescători, după ce, în anul de cota 2012/2013 nivelul de referință la vânzări directe a fost de 1,7 milioane de tone, din care eligibile la prima au fost doar puțin peste un milion de tone.

„Sperăm ca prin aceste majorări ale subvențiilor să se schimbe structura fermelor din România. Acum, 83% din efectivele de vaci de lapte se află în gospodării de 1-2 capete. Dintre aceste animale, care se găsesc în 640.000 de gospodării, doar 35% vând lapte procesat”, a mai spus Cojocaru de la APRIL.

Dacă în anul 2007 existau în România aproape 1,6 milioane de bovine, numărul acestora a scăzut în 2013 la 1,078 milioane de animale.

Sursa: realitatea.net

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax