Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ultima zi în care creștinii mai pot mânca “de dulce” până la Crăciun

Publicat

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Când începe postul, ce trebuie să faci. A doua săptămână a lunii noiembrie este marcată de Lăsata Secului (duminică, 14 noiembrie) pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca  “de dulce”.

Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

În acest an Lăsata Secului cade duminica, iar de luni 15 noiembrie începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Isus Hristos. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Este un răstimp de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.

Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să înveţe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.

Tot în această perioadă oamenii se adunau la şezătoare, un străvechi şi unic obicei românesc.

Lăsata Secului va avea loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2020. În perioada postului, care ține până în 24 decembrie, nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Semnificaţia „secului

„Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post. “Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. Ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului, răstimp care ne aduce aminte de patriarhii Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în aşteptarea şi nădejdea venirii lui Mesia.

Postul Crăciunului: este important și ce gândim nu numai ce mâncăm

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Tradiții și superstiții

  • se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul
  • nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele
  • femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană
  • dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
  • De asemenea, pentru a întâmpina cum se cuvine cele 40 de zile de post, de Lăsatul secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le pun pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i vor ispiti pe creştinii din casa respectivă să renunţe la post.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax