Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Laura și Marius, doi artiști din Alba care dovedesc cum pot fi depășite bariere sociale, prin pictură și poezie

Publicat

Laura S. și Marius P. sunt doi artiști care ai reușit să dovedească cum, prin artă, pot fi depășite barierele sociale și fizice ale dizabilității. Cei doi beneficiază de servicii specializate în cadrul unor unități de tip rezidențial din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, din anul 2002, respectiv din anul 2000.

În ciuda destinului, cu sprijinul și implicarea specialiștilor din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilități Galda de Jos, Laura și Marius încearcă să depășească obstacolele dizabilității exprimându-și sentimentele și trăirile prin intermediul picturii și a poeziei.

Laura pictează zilnic. Trei tablouri premiate la un concurs de artă

„Mă numesc  S. Laura și am 52 de ani. De copil am avut plăcerea de a desena și de a picta. Cu trecerea timpului am practicat ocazional și de aceea nu am reușit să mă perfecționez. Încurajată fiind, am început să pictez zilnic. Îmi ocupă timpul într-un mod plăcut și mă ajută să fiu atentă și concentrată pe ceea ce fac, mă ajută să-mi păstrez mobilitatea mâinii și a degetelor. Deși uneori mă obosește, îmi place ceea ce fac. E pentru binele meu!”, spune Laura.

La începutul lunii decembrie, trei lucrări ale Laurei S. au participat la OutsiderArt, un concurs de artă pentru persoane cu dizabilități organizat de ”Casa Iris” din Sfântul Gheorghe. Acesta s-a desfășurat în parteneriat cu Autoritatea pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Culturii, Biblioteca Națională a României și Centrul de Cultură Arcuș din județul Covasna.

La concursul cu tema ”Nu înțeleg această lume” s-au înscris 70 de participanți cu 178 de lucrări. Pentru jurizarea finală au fost selectate 29 de lucrări. Trei dintre acestea au fost tablouri ale Laurei S. Juriul concursului OutsiderArt a apreciat lucrările Laurei și i-a acordat premiul doi.

”Abordarea temei prin care exprimă limitarea existenței umane din aceste timpuri, cromatica excepțională a impresionat juriul”, a arătat Réka  Deuten-Makkai, critic de artă, conducătorul competiției OutsiderArt.

Odată cu înmânarea premiilor, în 10 decembrie a fost deschisă și o expoziție, în Sala ”Buzunarul Unu” a Bibliotecii Naționale a României.

Marius: ce se vede cu ochiul minții atinse de ”scrisul din contor”

Marius P. scrie poezii, unele dintre acestea publicate în paginile revistei artiștilor cu dizabilități DizabilArt.

”Ce am scris e doar ce se vede cu ochiul minții atinse de <scrisul din contor>, adică automatismul mental dat celor… nemulțumiți cu soarta lor, vrând să și-o depășească. Ori poezia mi-e dată nu chiar de timpuriu, ci firesc, la o vârstă ambițioasă de-a spune ceva, la 16 ani când o voce-i în schimbare, iar mintea năzuiește la a face ceva creativ, doar-doar se va împlini sub tipar, și astăzi pe calculator, de care sunt mult prea departe, fiindu-mi atacată dreapta dexteritate.

Rămân la ce-am scris să mă justific că sunt om și mai compun încă la o vârstă de 60 de ani împliniți, când, în pandemie aflat, trăiesc în carantină, cu speranța-mi puternică, mai ceva decât situația în care mă aflu de peste 20 de ani, să am puterea de a compune multe versuri de-acum până la gata”, scrie Marius P.

Printre poeziile publicate sunt ”N-am cu ce”, ” Biografie în versuri” și ” Argintiu…”

Șansă de recunoaștere a potențialului creativ

Reprezentanții DGASPC Alba subliniază importanța acestor acțiuni, ca o oportunitate de recunoaștere a potențialului creativ, dar și ca șansă pentru o schimbare de atitudine față de persoanele cu diabilități.

”Aceste evenimente reprezintă o șansă de afirmare și recunoaștere a potențialului creativ a persoanelor cu dizabilități și, în același timp, o recunoaștere a implicării personalului de specialitate din centrele rezidențiale în activități pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

De asemenea, reprezintă o oportunitate pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, pentru a înlocui o prejudecată sau pentru a produce o schimbare de mentalitate. Comunitatea trebuie să cunoască persoanele cu dizabilități, nevoile și aptitudinile lor.

Transmitem beneficiarilor felicitări, gândurile noastre cele mai bune și îi asigurăm că vom fi întotdeauna alături de ei”, spune director general DGASPC Alba, Valentin Frăcea.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax