Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Laura Todică din Alba Iulia a câştigat concursul organizat la Festivalul de folk „Ziua de Mâine” 2014. Gala laureaţilor


Publicat

laura_todicaEdiţia din acest an a concursului organizat în cadrul Festivalului de Folk „Ziua de Mâine” a fost câştigată de Laura Todică, interpreta din Alba Iulia primind un premiu în valoare de 1.500 de lei. La ediţia de anul trecut, aceasta a ocupat locul II. Duminică seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor sunt prezentaţi câştigătorii, la Gala Laureaţilor.

Câștigătorii concursului din cadrul Festivalului-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, ediția a X-a:

Premiul I – Laura Todică

Premiul II – Cosmin Mariciuc

Premiul III – Cristian Bordaș și Laura Gașpar

Premiul Special al Consiliului Județean Alba – Icarus

Premiul de Popularitate – Cezara Crețu

Premiul Postului de Radio Reîntregirea din Alba Iulia – Andrei Bauer

Premiul www.folkalba.ro – Karla Cristiana Dăian.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: A doua seară de concurs la Festivalul de Folk “Ziua de Mâine” de la Alba Iulia. Evoluţiile interpreţilor

În ultima seară a Festivalului de Folk “Ziua de Mâine” din acest an, publicul a putut vedea câştigătorii concursului, în cadrul Galei Laureaţilor. În program au mai fost incluse momente oferite de Mihai Boicu (laureat 2013), formaţia “Ţapinarii”, Alexandru Andrieș, Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera & Sorin Romanescu în concertul „Interioare”, precum şi Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici & Teo Boar.

Reamintim că au fost 15 interpreţi înscrişi în concurs, iar 10 au fost selectaţi să urce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în cadrul festivalului.

Juriul concursului a fost format din Mihai Cosmin Popescu, Florin Săsărman, Daniel Avram, Ioana Bogăţan, Călin Bulac, Claudiu Marean şi ca o premieră la această ediţie, concurenţii au fost punctaţi şi de câştigătorul ediţiei de anul trecut, Mihai Boicu.

Sunt acordate premii în valoare de 4.600 de lei. Premiul I este de 1.500 de lei, premiul II de 1000 de lei şi premiul III de 800 de lei. De asemenea, premiul special din partea Consiliului Judeţean Alba este de 500 de lei, premiul de popularitate de 500 de lei, premiul www.folkalba.ro de 300 de lei şi premiul Radio Reîntregirea tot de 300 de lei.

Toți iubitorii de folk au fost invitați să își voteze artistul preferat, iar pe baza acestor voturi a fost acordat premiul oferit de www.folkalba.ro.

Prezentările celor 10 finalişti care au evoluat pe scena festivalului, ediţia 2014:

ana_dumitruAna Dumitru – din 2008 și-a îmbogățit continuu palmaresul de premii obținut în întreaga țară și a cântat alături de artiști precum Maria Gheorghiu și Eugen Avram. De la București la Mediaș, de la Bistrița la Călărași, Ana a devenit o prezență obișnuită pe podium și își dorește să confirme această reputație și în competiția de la Alba Iulia

 

 

 

andrei-bauer-300x300Andrei Bauer – cântă la pian de la 7 ani, dar chitara este instrumentul la care a creat primele piese proprii și prima care i-a deschis drumul spre muzica folk, apariții radio și o bogată activitate artistică. În prezent, e cunoscut pentru multe concerte, solo și alături de alți artiști, în cluburi din Iași, dar și pentru participarea la festivaluri medievale în Cluj-Napoca, Sighişoara, Braşov, Sibiu

 

 

 

cezara_cretuCezara Creţu – a descoperit muzica de chitară la centrul Ziurel al fundației Fast din Brașov și a devenit în anul următor membră a grupului omonim, în care a devenit una din solistele principale pentru chitară și voce. Din 2013, activează în trupa ZAR, dar și în apariții solo în spațiile care apreciază muzica live din Brașov, iar în toți acești anii activitatea ei a fost răsplătită cu 10 premii la festivaluri din România

 

 

 

cosmin_mariciucCosmin Mariciuc  – unul dintre cei mai tineri concurenți de la „Ziua de Mâine”. Are deja o colecție impresionantă de premii. A fost recunoscut și răsplătit de juriile festivalurilor de la Bistrița, Fălticeni și Botoșani, iar la Festivalul Național de Muzică Folk pentru Copii și Tineret a fost recompensat cu Trofeul „Mihai Eminescu”. Vine la Alba Iulia hotărât să descopere un nou public îndrăgostit de aceleași sonorități care sunt și pasiunea lui

 

 

 

mihai_cristianCristian Mihai – este student la Universitatea Națională de Muzică, secția Nai. Aduce melodicitatea acestui instrument și atunci când urcă pe scenă cu o chitară. Încă din liceu, a luat premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „George Enescu”. Ulterior, a cântat în trupa „Foișorul de folk”, iar din 2013 și-a început activitatea ca artist solo, ca interpret la chitară, nai și voce.

 

 

 

icarus_2-300x300Icarus – anul trecut, aplauzele și aprecierile publicului de la Alba Iulia i-a adus Premiul de Popularitate, așa că trupa își propune să depășească această performanță în 2014 pe scena „Ziua de Mâine”. Au fost răsplătiți cu trofeele a cinci festivaluri din România și Republica Moldova, activitatea lor include 300 de concerte și recitaluri, iar una din piese a stabilit un record neobișnuit: a fost aleasă ca sonor al genericului de un post TV din Baia Mare

 

 

 

karla_daianKarla Dăian – a început să descopere chitara la 7 ani, când abia reușea să găsească corzile. A început să îndrăgească muzica folk și să descopere marii artiști, care au inspirat-o să compună propriile ei piese. Face parte din Școala de Folk de la Alba Iulia, a participat trei ani la rând la concursul „Ritmurile copilăriei”, câștigând premii de fiecare dată, iar anul trecut la „Ziua de Mâine” a câștigat premiul special al Radio Reîntregirea

 

 

 

bordas_cristian_si_laura_gasparLaura Gaşpar şi Cristian Bordaş – cei doi cântă împreună din 2013, iar formula s-a dovedit rapid câștigătoare, nu doar prin apariții radio și TV, ci și prin câștigarea în 2014 a marelui premiu la un festival de folk. Spun că duetul lor se face remarcat prin originalitatea și modul de interpretare a creaţiilor proprii, dar și prin modul în care oferă o nouă interpretare unor melodii folk deja consacrate

 

 

 

laura todicaLaura Todică – urcă de doi ani tot mai sus pe podiumul concursului „Ziua de Mâine”, primind în 2012 premiul Radio Reîntregirea, iar în 2013 premiul al II-lea. Cu siguranță își dorește mai mult anul acesta și vine cu cele mai bune compoziții proprii în fața publicului din Alba Iulia, pentru a completa un palmares consolidat deja la concursuri din întreaga țară.

 

 

 

sorina_puiac_si_radu_leuRadu Leu şi Sorina Puiac – deși au fost colegi de facultate, s-au cunoscut tot prin intermediul muzicii, la un concert folk la care fiecare cânta separat. Au descoperit însă multe gusturi comune, au hotărât să colaboreze iar de atunci au trecut doi ani – timp în care au participat la numeroase evenimente muzicale, majoritatea în Cluj-Napoca. Anul 2013 le-a adus primul concurs la care au participat, dar și un prim premiul.

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiectul pentru amenajarea unei baze sportive la intrarea în Cetatea din Alba Iulia, RETRAS din ședința de Consiliu Local

Publicat

Proiectul prin care se propunea amenajarea unei baze sportive chiar la intrarea în Cetatea Alba Carolina a fost retras de la vot, în timpul ședinței de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia.

Elisabeta Dana Nanu, consilier local PSD, în timpul prezentării proiectului de către arhitectul primariei, Alexandru Romanițan, a sesizat mai multe probleme în documentele întocmite de angajații Primăriei Alba Iulia.

Mai exact, Elisabeta Dana Nanu a atras atenția că în documentația întocmită de reprezentanții primărie nu ar fi corectă: suprafața din raportul instituției nu coincide cu suprafața de pe schița arhitecților.

De asemenea, consilierul local PSD, a mai atras atenția că în proiectul propus mai există și alte probleme în ceea ce privește regimul juridic al terenului după cum este explicat în documentele făcute de primărie.

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, de primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. Cel mai probabil proiectul va fi reintrodus într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

Context

Alba24.ro a prezentat că în ședința de joi, 26 noiembrie, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia, vor avea de votat un proiect prin care se vrea construirea unor terenuri de sport – unul de fotbal, două de padball (tenis cu piciorul) și unul de baschet, fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina.

Adică terenurile vor flanca monumentul istoric Poarta I a Cetății Alba Carolina.

VEZI ARTICOLUL COMPLET AICI: FOTO: Turism cu ”iz de fotbal” la Alba Iulia: Se vrea construirea unei baze sportive fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina

De-a lungul vremii, pentru zona respectivă au existat mai multe dezbateri și idei de revitalizare a acesteia. S-a propus o zonă de artizanat pentru meșteșugarii populari, de asemenea a fost și o discuție pentru ca spațiul să fie oferit tinerilor artiști, pentru pictură sau desen.

Mai mult, la un moment dat a fost adusă în discuție și amenajarea unor parcări publice. Însă nici o idee de mai sus nu a prins contur.

Certificatul de urbanism a fost eliberat în data de 9 septembrie 2020, când primar interimar era Voicu Paul, cu doar două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie.

În ședința Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în ședința Comisiei tehnice de urbanism ambele din data de 12 noiembrie 2020 s-a primit aviz favorabil cu condiția respectării condiționărilor din avizul de oportunitate.

Din comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, care a dat aviz favorabil, fac parte viceprimarii Marius Filimon (PNL), Emil Antoniu Popescu (USR PLUS), Gabriel Lupea, fost viceprimar (PNL), Nicolae Alexandru Dan Dumitru (USR PLUS) și Alin Gheorghe Stanciu (PSD).

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avocații din Alba, îngrijorați de modificarea Legii 51: se permite implicarea SRI și altor servicii secrete în dosarele penale

Publicat

avocat

Baroul Alba atenționează că modificările la Legea 51/1991, adoptate tacit de Camera Deputaților, permit implicarea Serviciului Român de Informații și a altor servicii secrete în dosarele penale, altele decât cele vizând infracțiuni privind securitatea națională sau de terorism.

Avocații consideră că astfel ”se încalcă flagrant principiile de drept care se referă la independența justiției și la dreptul la apărare”.

Aceștia își exprimă speranța ca proiectul de lege să nu fie adoptat în această formă și de Senat, care este for decizional.

Comunicatul Baroului Alba:

”Consiliul Baroului Alba a luat act cu îngrijorare de adoptarea tacită de către Camera Deputaților a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

În esență, prin modificările aduse Legii nr. 51/1991, se legiferează în mod nepermis, în dezacord cu decizii explicite ale Curții Constituționale a României, posibilitatea implicării Serviciului Român de Informații și a altor servicii secrete în dosarele penale.

Implicarea serviciilor secrete în dosarele penale înseamnă, de fapt transformarea lucrătorilor acestor servicii în organe de cercetare penală, contrar dispozițiilor Codului de procedură penală. Acest act normativ arată care sunt organele de cercetare penală, inclusiv cele speciale, lucrătorii serviciilor secrete fiind excluși, în mod expres, din această categorie.

Deși, în prezent, SRI acordă sprijin organelor de cercetare penală la efectuarea anumitor activități de cercetare, acest sprijin este limitat pentru cazul infracțiunilor privind securitatea națională și al infracțiunilor de terorism și se traduce în informațiile transmise organelor de urmărire penală.

Modificările aduse Legii nr. 51/1991 creează cadrul în care serviciile secrete vor avea posibilitatea de a interfera cu dosarele de urmărire penală, altele decât cele vizând infracțiuni privind securitatea națională sau de terorism. ori, în acest mod se încalcă flagrant principiile de drept care se referă la independența justiției și la dreptul la apărare, principii care, astfel cum am arătat mai sus, au stat la baza unor decizii categorice ale Curții Constituționale a României.

Față de cele sus amintite, Consiliul Baroului Alba își exprimă speranța că proiectul de lege va fi respins sau modificat de către Senatul României, în calitate de cameră decizională, astfel încât să nu încalce principiile de drept și normele procesual penale la care am făcut referire.

Consiliul Baroului Alba rămâne adeptul ideii că adoptarea actelor normative care pot aduce atingere drepturilor și libertăților persoanei, mai ales într-un domeniu atât de sensibil cum este cel al justiției, trebuie să se facă în urma unor ample dezbateri și în urma unor consultări cu toate instituțiile implicate în actul de justiție.

Totodată, este imperios necesar ca actele normative să respecte principiul separării puterilor în stat și deciziile anterioare ale Curții Constituționale a României.

Corpul avocaților din Baroul Alba rămâne un partener indispensabil al înfăptuirii actului de justiție și, în egală măsură, se declară dispus să colaboreze cu decidenții politici, în sensul oferirii unor opinii juridice pertinente care să conducă la adoptarea unor acte normative în acord cu principiile de drept și cu normele procesual penale”, a transmis Baroul Alba, prin decan avocat Mihai Baco.

Proiectul de lege, adoptat tacit în 17 noiembrie

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, în 17 noiembrie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. O mașină a ajuns în afara drumului și a lovit o țeavă de gaz

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut joi după amiaza pe Bulevardul Tudor Vladimirescu din Alba Iulia.

Din primele date, nu sunt persoane rănite.

Un autoturism a ajuns în afara drumului și s-a oprit într-o țeavă de gaz, lângă un imobil.

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurare măsuri PSI, cu două autospeciale.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Caz MACABRU într-o gară CFR din Alba: Un bărbat a întreținut relații sexuale cu un cadavru. Faptașul, trimis în judecată

Publicat

gara vintu de jos

Un caz macabru care s-a petrecut în gara CFR din Vințu de Jos este scos la suprafață în urma unei trimiteri în judecată, la Judecătoria Alba Iulia, pentru profanare de cadavre sau morminte. 

Fapta s-a petrecut în urmă cu doi ani, într-o seara, în incinta gării, însă nu a fost facută publică de anchetatori până când vinovatul nu a fost trimis în judecată, în data de 25 noiembrie. 

Potrivit anchetatorilor, I.P. în data de 11 decembrie 2018 în jurul orei 19.00 se afla în sala de așteptare din stația CFR Vințu de Jos.

Atunci, ”până la sosirea organelor de poliție și a personalului medical, inculpatul P.I. a întreţinut raporturi sexuale anale cu o persoană de sex masculin, care tocmai decedase din cauza unei insuficiențe cardio-respiratorii acute”, au transmis anchetatorii pentru alba24.ro.

Mai exact, bărbatul trimis în judecată pentru profanare de cadavre a întreținut un raport sexual, cu un alt bărbat care era decedat, într-o sala de așteptare a unei gări din județul Alba.

Potrivit Codului Penal, bărbatul riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare.

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, dar nu a primit un prim termen de judecată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate