Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Lear is blind”: Spectacol de teatru pentru nevăzători la Alba Iulia. Condiția specială pentru spectatorii fără probleme de vedere

Publicat

”Lear is blind”, este un spectacol de teatru pentru nevăzători sau slab-văzători. Însă și văzătorii pot participa la spectacol, dar cu o condiție specială. Pe toată durata reprezentației aceștia vor purta o bentiță neagră pe ochi. 

Se va întâmpla la sfârșitul lunii octombrie, la Alba Iulia. Mai exact pe 25 și 26 octombrie vor avea loc trei reprezentații la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. 

Un prim spectacol va avea loc de la ora 19.00, iar restul sâmbătă de la ora 10.00 și 14.00. Spectatorii se pot înscrie pe acest link. Accesul la spectacol este liber.

Spectacolul fiind unul destinat nevăzătorilor, el nu este conceput pentru a fi văzut. Așadar, toți spectatorii văzători sau parțial văzători vor fi rugați să poarte o bentiță specială în jurul ochilor, pe durata desfășurării spectacolului. Aceste bentițe sunt dezinfectate după fiecare reprezentație în parte.

Lear is blind

Proiectul „ Lear is blind ” este finanțat de Ministerul Culturii prin programul de proiecte cu caracter prioritar pentru anul 2024 și are o acoperire națională. Proiectul urmărește să combată excluderea culturală a persoanelor cu dizabilități, în mod concret nevăzători, fapt prevăzut de toate politicile culturale europene și naționale.

Lear is Blind explorează două teme cruciale pentru textul shakespearian: puterea și paternitatea. Spectacolul încearcă să contureze universul complex din „Regele Lear” folosind doar spațiul sonor, împreună cu un suport tactil pentru fiecare spectator. Se explorează, astfel, puterea evocatoare a teatrului ca artă față în față, în comparație cu teatrul radiofonic.

Lear, Gloucester, dar și Kent, Edmund și Edgar se confruntă cu propria orbire: fizică și/sau metaforică. Ei descoperă propriile limitări în a înțelege și preveni trădarea și sluțenia care par omni-prezente în jurul lor. Pe parcurs, însă, înțelegem că uneori e nevoie să orbim până în pragul nebuniei pentru a putea, în sfârșit, vedea cu adevărat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate