Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lege privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele Iohannis

Publicat

Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman a fost promulgată vineri, 12 aprilie, de președintele Klaus Iohannis. 

Actul normativ are ca obiective protejarea sănătăţii umane împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calităţii de apă sanogenă şi curată, şi îmbunătăţirea accesului la apă potabilă.

Legea transpune Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 2020, fiind abrogată Legea nr. 458/2002.

„Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unităţile administrativ-teritoriale şi furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri:

  • creşterea gradului de conştientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă;
  • lansarea de campanii de informare a cetăţenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin reţeaua de distribuţie prin furnizorii de apă, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cu unităţile administrativ-teritoriale;
  • încurajarea furnizării apei potabile în administraţii şi clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la reţeaua publică de aprovizionare cu apă;
  • furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie pentru consumatorii din restaurant, cantine şi servicii de catering”, stipulează legea, potrivit Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, în ceea ce privește accesul la apa potabilă, România este statul cu cel mai redus procent de populație conectată la sistemele centralizate de aprovizionare cu apă din UE.

Aproximativ 30% din populația țării folosește apă din surse individuale: fântâni sau puțuri forate, apă neverificată din punct de vedere al calității.

Potrivit OUG nr. 7/2023, apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată și să nu conțină microorganisme, paraziți și orice alte substanțe care, prin numărul sau concentrația lor, constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    sâmbătă, 13.04.2024 at 17:46

    Să bea ei apa de la robinet.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax