Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea ANTI-DOPING care incriminează traficul de steroizi și hormoni de creștere, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Publicat

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a informat, printr-un comunicat, că după trei ani, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 104/ 2008 privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

”Legea privind incriminarea traficului de substanțe cu grad mare de risc, pe ultima sută de metri.

După mai mult de trei ani de eforturi susținute, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 104 / 2008 privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se arată în comunicatul ANAD.

”Mai este astfel doar un pas până când faptele de trafic cu substanțe interzise, care în prezent sunt sancționate doar contravențional, vor fi incriminate, adică vor intra sub incidența legii penale.

”Grație unei excelente colaborări inter-instituționale (Agenția Națională Anti-Doping, Guvernul României, Parlamentul României, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor), România se alătură numărului preponderent de state care sancționează în acest mod traficul de steroizi și hormoni de creștere.

Până acum, numai țara noastră și Bulgaria mai sancționau doar contravențional asemenea fapte.”

”Acest cadru de reglementare asigură practicanților de sport recreativ – copiilor noștri, tinerilor și tuturor sportivilor – șansa nu doar de a practica un sport curat, ci și  de a-și proteja sănătatea,” a declarat Cristian Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping.
„Mai este astfel doar un pas până când faptele de trafic cu substanțe interzise, care în prezent sunt sancționate doar contravențional, vor fi incriminate, adică vor intra sub incidența legii penale”, notează ANAD.

Legea actuală prevede doar amenzi

Potrivit GSP.ro legea care e în vigoare acum prevede următoarele sancțiuni:

Articolul 13

Fabricarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația substanțelor dopante cu grad mare de risc… – amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.Oferirea, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea de steroizi anabolici sintetici, de testosteron și de derivați ai săi, de eritropoietină, de hormoni de creștere, fără drept… – amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.

Articolul 14

Comercializarea și deținerea în sălile de culturism și de fitness a substanțelor dopante cu grad mare de risc, cu excepția steroizilor anabolici sintetici, a testosteronului și a derivaților săi, a eritropoietinei, a hormonilor de creștere și a substanțelor chimice care sporesc producerea naturală și eliberarea de testosteron sau de hormoni de creștere… – amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.Comercializarea și deținerea în sălile de culturism și de fitness de steroizi anabolici sintetici, de testosteron și de derivați ai săi, de eritropoietină, de hormoni de creștere și de substanțe chimice care sporesc producerea naturală și eliberarea de testosteron sau de hormoni de creștere… – amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.

Articolul 17

Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul sau exportul de substanțe dopante cu grad mare de risc, fără autorizație emisă de autoritățile competente… – amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de steroizi anabolici sintetici, de testosteron și de derivați ai săi, de eritropoietină, de hormoni de creștere și de substanțe chimice care sporesc producerea naturală și eliberarea de testosteron sau de hormoni de creștere, fără autorizație emisă de autoritățile competente… – amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei.

Sălile de sport – destinația prioritară a substanțelor dopante

Destinația prioritară a substanțelor dopante cu grad de mare risc sunt sălile de sport. Iar piața de Health&Fitness din România este estimată, conform unui raport realizat de Deloitte și Europe Active și citat de GSP, la peste 800.000 de abonați, care cheltuie anual 250.000.000 de euro pe aceste convenții.

„Părinții își lasă copiii la sală cu încredere. Dar poate persoanele care se ocupă de locul respectiv, dorindu-și un număr cât mai mare de abonați, își completează veniturile vânzând aceste substanțe către tineri.

Tineri care nu știu că nu există persoană în lume care să fi consumat steroizi și hormoni și să nu aibă probleme medicale ireversibile: cancer, tumori, infarct, copii născuți cu malformații”, declara Balaj pentru GSP

surse: ANAD, GSP.ro, Libertatea.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax