Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea care dă dreptul persoanelor alergice la analize specifice gratuite nu poate fi aplicată. Care este motivul

Publicat

laborator

Persoanele care au alergii au primit dreptul, printr-o lege dată anul trecut, la analize și teste gratuite. Însă legea nu poate fi aplicată, pentru că nu au fost publicate normele metodologice de aplicare.

Modalitatea de aplicare a Legii nr. 4/2021, în vigoare din 7 februarie, ar fi trebuit să apară până în vara anului trecut.

Potrivit Legii 4/2021, persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării. Decontarea analizelor se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și, din nou, cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri.

Măsurile se vor aplica, printre altele, pentru astm bronșic, rinită alergică, alergie alimentară și anafilaxie. În plus, anumite instituții, precum creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare, spitalele ori cabinetele medicale, indiferent dacă sunt de stat sau nu, vor trebui să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare, scrie avocatnet.ro.

Până în august 2021, ar fi trebuit publicate normele metodologice de aplicare a legii și apoi, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, și modelul Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice.

Acest registru va fi completat de către medicii alergologi și modificat pe parcurs, după caz, în funcție de rezultatele obținute la analizele și testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice.

Registrul ar trebui să fie perfect funcțional în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, adică în cel mult două săptămâni.

sursă: avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax