Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea care îngroapă banii cash: Acordarea salariilor în numerar, INTERZISĂ. Obligații pentru comercianți. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Salariile nu se vor mai putea plăti în numerar ci doar pe card, arată un proiect de lege adoptat la Senat și care va fi trimis la Camera Deputaților pentru votul final. În plus, toți comercianții vor trebui să accepte plățile electronice. 

Printre inițiatori se numără și senatorul de Alba, Sorin Bumb.

Concret, fiecare cetățean va trebui să dețină un cont ”de bază”, scutit de comisioane, pe care să își primească banii.

Vezi și Modificări la plățile și încasările cash, de la 1 noiembrie. Care vor fi limitele pentru tranzacțiile în numerar

”În vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, plățile de natură salarială și prestațiile sociale se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază) cu excepția consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar” se arată în expunerea de motive a legii, consultată de Alba24.

Citește expunerea de motive AICI.  

Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogare a soldului, plățile online sau închiderea contului de bază folosit în relația cu statul vor fi lipsite de comisioane, mai arată legea.

Tranziția se va face ”într-o perioadă rezonabilă”, spune legea, adică până la 1 ianuarie 2026. Asta, dacă legea va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgată de președintele Iohannis.

Începând de la acea dată, instituțiile publice au obligația să asigure încasările de numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul serviciilor automate care funcționează pe baza acceptoarelor de bancnote.

De asemenea, legea mai prevede (potrivit expunerii de motive) obligativitatea pentru toți comercianții din România de a accepta cel puțin un instrument de plată care nu presupune numerar.

Tot prin această lege este majorată suma care poate fi oferităca avans în numerar la terminalul de plată, de la 200 la 500 de lei.

Proiectul este semnat de un număra mare de parlamentari. În noimebrie, unul dintre ei și-a retras semnătura.

Este vorba despre Adrian George Axinia, de la AUR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Petru

    joi, 22.12.2022 at 15:47

    Sigur, când se vor monta bancomate în vârf de munte și badea Gheorghe la 90 ani învață ce este acela un card. Mai bine v-ați da demisiile că numai tâmpenii faceți !!!

  2. Cornel

    joi, 22.12.2022 at 17:03

    Nu, din păcate nu dac tâmpenii! Fac ceea ce lise cere! Și banii lichizi TREBUIE sa DISPARĂ. „Conspieationistii” și „nebunii” lumii știu de ce.
    Eu, slugile, doar executa. Pe bani

  3. Raul

    joi, 22.12.2022 at 19:06

    Refuzați plățile electronice , și cereți în numerar , dacă nu vreți să fiți scavi fără proprietăți și averi 😉

    Anul sclavismului vine repede 🤪
    Turmele de Oii sunt orbi și prosti 😉

  4. Cornel

    joi, 22.12.2022 at 20:25

    Nu, din păcate nu fac tâmpenii! Fac ceea ce li se cere! Iar banii lichizi TREBUIE sa dispară! „Conspiraționiștii” și „nebunii lumii” știu de ce.
    Ei, slugile, execută pe bani ceea ce „trebuie”

  5. Adi

    joi, 22.12.2022 at 21:05

    Dar de ce trebuie sa nu îmi primesc eu drepturile de salariat în numerar,și trebuie să plătesc comisioane la o bancă care vezi doamne îmi gestionează contul și se și folosește de banii mei, dar nu numai ai mei cu ai tuturor salariaților.De aceea au scăzut dobânzile la depozite și au crescut dobânzile la împrumuturi. Banii nu mai sunt la populație, sunt în bănci și când ai nevoie de o sumă mai mare îți pun restricții că nu ai voie sa ridici o sumă de n lei. Asta pt că noi sa putem fi tot timpul controlați!

  6. Filip Gheorghe

    duminică, 25.12.2022 at 13:22

    Da,nu se poate face asta forțat ,trebuie să poată fiecare alege,ce și cum face cu banii câștigați prin munca lui…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax