Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Legea care interzice fumatul în spații publice, discutată de judecătorii Curții Constituționale

Publicat

fumat_tigaraLegea care interzice fumatul în spaţii publice va fi discutată astăzi la Curtea Constituţională. Dacă actul normativ trece de testul judecătorilor, va merge la promulgare, urmând să intre în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit noilor reglementări, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, denumirea „de spațiu public închis” din legea anti-fumat nu se aplică și locuințelor oamenilor, iar dreptul de a fuma nu este unul constituțional.

Toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja locuri pentru fumători sunt vizate de acest proiect de lege. După ce a primit votul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea în actuala formă, însă senatoarea Cristiana Anghel şi-a convins mai mulţi colegi să conteste legea la Curtea Constituţională.

În cluburi, baruri, restaurante, taxiurile, instituţiile de învăţământ sau spitalele nu se va fuma. Legea îi afectează şi pe aleşii care au acest viciu, respectiv aceștia nu vor mai putea fuma pe holurile Parlamentului.

Legea prevede sancţiuni între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul firmelor amenzile ajung şi la 15 mii de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu interzic fumatul. Dacă judecătorii Curţii resping contestaţia, proiectul merge la promulgare şi va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax