Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea care prevede că aleșii locali își pierd mandatul dacă sunt condamnați cu executare, trimisă spre reexaminare de Klaus Iohannis

Publicat

klaus iohannis presedinte Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea care prevede că aleșii locali își pierd mandatul dacă sunt condamnați cu executare. Șeful statului a motivat că, în forma transmisă spre promulgare, legea „ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului legislativ în materie de integritate”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Legea retrimisă în Parlament de șeful statului modifică statutul aleșilor locali astfel încât consilierii județeni, primarii sau președinții de Consilii Județene își pot pierde mandatele doar dacă sunt condamnați „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsa privativă de libertate cu executare”. Camera Deputaților a respins legea, însa aceasta a mers la promulgare după ce a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional.

„Valoarea socială protejată prin dispozițiile referitoare la încetarea mandatului aleșilor locali este integritatea acestuia în exercitarea demnității publice pentru care a fost ales și pentru care i-a fost acordată încrederea de către alegători. De aceea, condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrității și nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanța judecătorească. Or, modificarea Legii privind Statutul aleșilor locali, în forma transmisă la promulgare, ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului  legislativ în materie de integritate, se arată în cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată pe siteul Administrației Prezidențiale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax