Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea dării în plată, aprobată de Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor. Programul “Prima Casă”, exclus din proiect şi plafon mărit

Publicat

casa ipoteca banca Membrii Comisiei Juridice de la Camera Deputaţilor au aprobat marţi legea dării în plată și au dat raportul final. Săptămâna viitoare urmează votul în plen. Proiectul a fost modificat: a fost exclus programul “Prima Casă” din Legea privind darea în plată. De asemenea, plafonul a fost mărit, de la limita de 150.000 de euro, la 250.000 de euro.

Vor beneficia de prevederile proiectului și persoanele care au fost executate silit. Dacă aceștia depun o solicitare, în cazul lor se vor sista popririle, dacă ele există.

În privința plafonului, el a fost mărit la 250.000 de euro însă această sumă să reprezinte valoarea creditului, nu valoarea întregului credit cu dobânzi și comisioane ale băncii.

Legea dării în plată prevede ca persoanele care au credite pentru locuințe să cedeze bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile.

De fapt ce spune această lege? Ieși din casă, du-te la bancă, dă-i băncii casa și pe urmă ai scăpat de datorii, dar ai rămas și în stradă. Directiva UE cere statului să intervină să îl ajute pe cetățean să își acopere datoriile sau să ajute familia să se mute într-o casă socială. Statul român a stat stană de piatră în fața acestei cerințe”, a declarat Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Legea trimisă Parlamentului spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis a fost votată, anterior, în unanimitate de către senatori. Aceștia au respins amendamentul care prevedea excluderea din lege a programului „Prima casă”, şi au inclus prevederea potrivit căreia, pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească suma de 150.000 euro, calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă. Cele două amendamente au fost modificate acum de deputaţii jurişti, iar Camera Deputaţilor vor avea vot final pe această lege.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate