Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea deepfake, la vot final. Amenzi de până la 90.000 de lei și închisoare pentru clipuri generate cu inteligență artificială

Publicat

Legea ‘deepfake’ va intra la vor în Parlament, săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru:

  • cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei
  • că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă
    • riscă inclusiv închisoare până la doi ani (…).

Cei care fac riscă, pe lângă amenzi, inclusiv închisoare.

Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea

    • riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”,

a spus Bogdan-Gruia Ivan, joi seară, la TVR Info, potrivit Agerpres.

Ce este deepfake. Explicația din proiectul de lege

Deepfake – orice conținut de tip imagine, audio și/sau video realizat de regulă cu ajutorul inteligenței artificiale sau realității virtuale

  • astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor, la începutul şi la finalul conținutului audio, trebuie menționat:

  • „Acest material conține ipostaze imaginare”

În caz contrar, CNA îl va opri de la difuzare.

Proiectul intră la vot final în Camera Deputaților.

Atacul cibernetic de la Camera Deputaților

Ministrul a precizat că a fost asumat atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor de câteva grupări de hackeri din afara ţării. Doar una este cea care le-a şi realizat şi va răspunde în faţa legii.

„De acum patru zile a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală (…) cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor făcute de statul român”, a precizat Bogdan-Gruia Ivan.

El a mai spus că atacul hackerilor asupra serverelor de la Camera Deputaţilor a reuşit ‘dintr-o eroare umană’. A menţionat că România are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa.

S-au înmulțit imaginile deepfake

În ultima perioadă, s-au înmulțit imaginile și clipurile deepfake postate pe internet.

”Suntem într-o situație extrem de gravă, zic eu. Pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări, de la Google până la Meta, nu știu cum să le facă față.

Nu vă ascund faptul că eu deja am avut întâlniri cu marile companii HI-Tech la nivel mondial. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri avem nevoie de două paliere extrem de importante. Unu, legislația (…).

Pentru că suntem într-un an extrem de complicat, vorbim de însăși democrația din multe state din UE”, a spus ministrul la TVR Info.

Alte măsuri pentru combaterea deepfake

Ministrul a amintit alte măsuri privind respectarea drepturilor în mediul online.

”Avem un alt act normativ extrem de important pe care l-am inițiat anul trecut, care a trecut de Guvern și acum e în Parlament. Digital Service Act spune că toate drepturile care sunt astăzi în lumea fizică să fie valabile și în lumea virtuală.

Dacă e cineva care te șantajează, care te amenință în lumea fizică și poate să fie judecat și automat pedepsit, dacă face același lucru și folosește imaginea inclusiv pe rețelele de socializare, să aibă același tratament”, a precizat Ivan.

Acesta propune un “CNA” al rețelelor de socializare, care să reglementeze și să sancționeze conținutul care aduce atingere imaginii pe rețelele sociale.

Alte măsuri de combatere deepfake sunt filtre tehnice, raportări, eliminarea și verificarea conținutului postat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax