Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea dialogului social, promulgată de Klaus Iohannis. Sindicatele pot să primească direct contribuția de la angajator, fără ca banii să ajungă întâi la salariați

Publicat

klaus iohannis presedinte Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În luna iunie 2015, președintele ceruse Parlamentului reexaminarea acestei legi, deoarece considera că trebuie realizată prevederea potrivit căreia sindicatele pot să primească direct contribuția de la angajator, fără ca banii să ajungă întâi la salariați. Cu toate acestea, Senatul a respins în septembrie cererea de reexaminare.

Șeful statului arăta, în cererea de examinare trimisă Parlamentului, că se impune reanalizarea conținutului Art. I pct. 2 din legea transmisă spre promulgare, în sensul asigurării dreptului salariatului de a-și manifesta voința în mod direct și expres cu privire la veniturile sale salariale. Mai precis, Klaus Iohannis considera că angajatorul nu poate reține și vira cotizația de sindicat pe statele lunare de plată, la cererea organizațiilor sindicale, deoarece salariul, potrivit Codului Muncii, se plătește direct titularului.

În septembrie, Senatul a respins cererea de reexaminare și a retrimis președintelui legea în forma inițială. Presedintele nu poate face decât o singură cerere de reexaminare, însă mai există posibilitatea să sesizeze Curtea Constituționala. Legea a fost, însă, promulgată.

Astfel, potrivit legii, la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată. Această cotizație plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax