Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Legea fațadelor a fost promulgată. Proprietarii care au venituri mici își pot reabilita faţada imobilului pe banii statului

Publicat

Legea privind reabilitarea fațadelor clădirilor a fost promulgată de preşedinte. Propunerea privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a imobilelor a venit pe fondul constatării creșterii îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor bucăți de construcție de la nivelul fațadelor sau teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranta și sănătatea populației.

Legea prevede că proprietarii clădirilor care creează probleme sunt obligați ca, din proprie inițiativă, să ia masuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei imobilelor. Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de refacere se asigură, pe cheltuiala proprie, de către deţinătorii clădirilor.

Guvernul va facilita doar acordarea de credite bancare de la instituţii de credit, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată. Finanţarea va fi împărţită astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului şi maximum 90% din credit garantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 5 ani.

Prin excepţie, primăriile pot asigura, din bugetul local, preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor, daca proprietarii de locuinţe fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie mai mici decât salariul minim pe economie.

Prevederile legii nu se aplică anumitor clădiri, precum cele încadrate în clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic şi cele clasate sau în proces de clasare ca monumente istorice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax