Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea insolvenţei: Salariaţii pot cere deschiderea procedurii dacă angajatorul nu plăteşte salariile. Inspecţia fiscală, în termen de 60 de zile


Publicat

Legea insolvenţei, varianta finală a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, salariaţii pot solicita deschiderea procedurii insolvenţei în cazul în care angajatorul nu le plăteşte drepturile salariale cuvenite. De asemenea, la 60 de zile de la deschiderea procedurii, se va face inspecţia fiscală.

Legea se aplică profesioniştilor – persoane care exploatează o întreprindere, în principal societăţilor şi regiilor autonome şi nu se adresează persoanelor cu profesii libere sau instituţiilor de învăţământ universitar şi preuniversitar.

Legea cuprinde proceduri de prevenire a insolvenţei (mandatul ad-hoc, concordatul preventiv), procedura insolvenţei (restructurarea persoanei aflată în insolvenţă, pornind de la prezumţia că insolventul îşi va continua activitatea după restructurare) şi procedura falimentului (falimentul instituţiilor de credit şi falimentul altor entităţi).
Prin mandatul ad-hoc, un debitor solicitp tribunalului atribuirea unui mandat de negociere a datoriilor creditorului către diverşi terţi. În termen de 90 de zile de la desemnare, mandatarul asigură o înţelegere între debitori şi creditori. Propune remiteri, reeşalonări sau reduceri de datorii, continuarea sau încheierea unor contracte, reduceri de personal sau alte măsuri.

Debitorul poate solicita judecătorului sindic aprobarea unui contract de concordat preventiv între acesta şi creditorii ce deţin mai mult de 75% din creanţe, în vederea redresării financiare. Situaţia patrimoniului debitorului trebuie certificată de un expert contabil sau auditată de un auditor financiar şi este necesară o estimare a evoluţiei financiar contabile pentru următoarele 24 de luni.

Creditorul poate solicita deschiderea procedurii insolvenţei asupra debitorului pentru datorii neachitate la scadenţă, mai mari de 40.000 lei, care trebuie să fie certe, lichide şi exigibile.

O persoană poate solicita deschiderea procedurii insolvenţei în 60 de zile după scadenţă.

În acest termen de 60 de zile de la publicarea deschiderii procedurii insolvenţei, organele fiscale au obligatia de a efectua o inspecţie fiscală, pentru a determina creanţele bugetare ale societăţii.

Nu pot depune plan de reorganizare debitorul (administratorii, acţionarii, directorii) sancţionat în ultimii 5 ani pentru infracţiuni contra patrimoniului (Codul fiscal) ori prevăzute de Legea Contabilităţii şi Legea compaterii evaziunii fiscale.

Bunurile pot fi vândute în bloc sau individual, în cazul falimentului, fiind considerate transfer de active (în regim de scutire de TVA, dacă cumpărătorul bunurilor este o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA).
În cadrul procedurii insolvenţei, se aplică procedura simplificată, dacă evidenţa contabilă nu poate fi găsită.
Administratorul judiciar poate delega anumite atribuţii către persoane de specialitate, precum avocaţi, experţi contabili, evaluatori.

La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, persoanele vinovate pentru conducerea unei contabilităţi fictive sau pentru neţinerea corectă a contabilităţii, vor suporta proporţional cu prejudiciul paguba produsă persoanei în insolvenţă.

Salariaţii pot solicita deschiderea procedurii insolvenţei pentru neplata salariilor de către angajator. Valoarea creanţei detinute de salariati asupra angajatorului, de la care se poate solicita deschiderea insolvenţei este suma de 6 salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat.

Decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost semnat marți de președintele Traian Băsescu. Proiectul de lege a fost adoptat pe 15 aprilie de plenul Camerei Deputaților. Actul normativ a fost contestat pe 22 aprilie de PNL la Curtea Constituțională a României. Liberalii invocau faptul că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență încalcă mai multe principii constituționale precum: dreptul la proprietate, accesul liber și neîngrădit la justiție, dar și obligativitatea respectării legilor în vigoare. Ulterior, CCR a respins această sesizare.

surse: hotnews, agerpres, monitorul oficialȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate