Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, NECONSTITUȚIONALĂ. CCR a admis sesizarea Guvernului

curtea constitutionala

Publicat

curtea constitutionala Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, 20 iulie, sesizarea Guvernului, declarând neconstituţional proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. 

Guvernul României a sesizat Curtea Constituțională la 27 iunie 2016, în baza articolului 146, litera 1 din Constituție, potrivit căruia Curtea se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea unuia dintre următorii actori: președintele României, unul dintre președinții celor două Camere, Guvernul, Înalta Curte de Casație și Justiție, Avocatul Poporului și un număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori, potrivit agerpres.ro.

La art. 147, alineat (2) se arată că, în cazurile de neconstituționalitate care privesc legile înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor în acord cu decizia Curții Constituționale.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, care a fost contestată de Guvern, se referă la instituirea unor indemnizații pentru mai multe categorii de aleși și reprezentanți locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Aceste categorii ar urma să primească aceste indemnizații sau „pensii speciale” după finalizarea unui singur mandat, însă nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcțiilor enumerate mai sus.

Cuantumul indemnizației se acordă, potrivit propunerii de lege, în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată. Aceste indemnizații sau pensii speciale se cumulează cu orice alt tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii, cu excepția altor pensii speciale, cum ar fi cea de parlamentar.

Cu privire la sesizarea Guvernului, din 27 iunie 2016, premierul Dacian Cioloș a declarat, în aceeași zi, că „din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat”.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax