Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare. Cât vor putea primi deputații și senatorii de Alba

Publicat

deputati

Camera DeputatilorControversata Lege a pensiilor speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare de vineri, însă abia săptămâna viitoare vor fi elaborate normele de aplicare. Pe baza acestora, parlamentarii care vor să beneficieze de pensiile speciale trebuie să îşi facă dosarul. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 23 decembrie 2015, legea pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, act normativ care a fost reexaminat de Parlament. Preşedintele nu mai putea respinge proiectul de lege, singura cale de atac ar fi fost doar contestarea acesteia la Curtea Constituţională, însă şeful statului anunţase că nu va recurge la acest instrument constituţional.

Pe 15 decembrie, senatorii şi deputaţii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar.

Legea a intrat în vigoare de vineri i-a făcut deja pe 100 de foşti şi actuali deputaţi şi senatori să își depună deja solicitări să primească banii, chiar dacă, legal, nici măcar nu existau norme de aplicare ale legii.

În urma acestei legi un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Cel mai longeviv parlamentar din Alba este actualul senator Alexandru Pereș (PNL) care din anul 2000 a ocupat pe rând funcția de deputat (2 mandate) și cea de senator, astfel că va avea o pensie specială de aproximativ 4.600 de lei. Trei mandate are și deputatul PNL, Dan Simedru care va beneficia de aceeași sumă.

Teodor Atanasiu (PNL) are un mandat de senator și unul de deputat, până în prezent, și va putea avea o pensie de 3.100 de lei. Două mandate are și deputatul PSD, Căin Potor, dar și deputatul MP, Clement Negruț.

Câte un mandat au deputații Ioan Dîrzu (PSD) și Cornel Comșa (Independent), iar pensiile lor speciale ar fi de aproximativ 1.550 lei, asta în cazul în care nu vor mai prinde un nou loc în parlament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. costy

    vineri, 29.01.2016 at 16:14

    Ce dragut. Alt cetatean trage la norma si lucreaza zi si noapte si i-a o pensie de 1200 lei. Bravo domnilor, ar trebui ca toti cetatenii acestei tari sa devina parlamentari. No sa vedem cine mai munceste 🙂

  2. toma

    sâmbătă, 30.01.2016 at 11:35

    adio vot.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax