Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pentru conversia creditelor. Plafonul de 250.000 de franci elveţieni, eliminat de Comisia juridică din Camera Deputaţilor

Publicat

franci elvetieni Plafonul de 250.000 de franci elvețieni a fost eliminat, luni, din proiectul de lege privind conversia creditelor. Decizia aparţine Comisiei juridice a Camerei Deputaților, însă votul final va fi marţi, în plen.

După modificări, de prevederile acestei legi beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator. A fost eliminat, cu unanimitate de voturi, alineatul ce prevedea că de această lege beneficiază consumatorul ale cărui credite are valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului de credit.

La propunerea deputatului PSD Ana Birchall s-a votat, tot în unanimitate, ca această conversie să se facă numai prin act adițional, eliminându-se posibilitatea să se realizeze și prin hotărâre judecătorească. Astfel, conversia creditelor în franci elvețieni va avea loc prin act adițional, la cursul de schimb la data încheierii contractului.

Vezi şi Deputații au eliminat pragul de 50% grad de îndatorare, din Legea conversiei creditelor

Votul final pentru acest proiect de lege va fi dat marţi, la Camera Deputaţilor.

Potrivit datelor BNR, de la începutul anului trecut şi până la sfârșitul lunii august a acestui an, băncile din România au convertit în lei sau în euro peste 24.000 de credite în franci elveţieni. Chiar şi aşa, 51.000 de clienţi continuă să aibă aproximativ 54.000 de împrumuturi în franci al căror sold total se ridică la aproximativ 5,7 miliarde de lei.

Nu mai puţin de o treime dintre împrumuturile în franci au întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile. Este o rată a neperformanţei de trei ori mai mare decât cea a întregului sistem bancar. Pe de altă parte însă, BNR arată că din volumul total al creditelor în franci, doar 20% au întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile.

Potrivit estimărilor BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde lei.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax