Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pentru eliminarea a peste 100 de taxe, contestată la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis

Publicat

klaus iohannis presedinte Președintele Klaus Iohannis contestă la Curtea Constituțională a României legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe şi care a fost votată luna trecută.

Legea inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea presupune eliminarea a 102 de taxe nefiscale, taxe care, susțin inițiatorii, nu ar avea un impact foarte mare.

Președintele Klaus Iohannis contestă această lege și cere o opinie a CCR pentru că, susține Iohannis, eliminarea acestor taxe ar putea afecta supraviețuirea unor instituții publice și ar avea un impact asupra bugetului.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis admite faptul că mulți cetățeni își doresc să se elimine o parte dintre acestea taxe, numai că acest lucru trebuie să se facă coerent și responsabil, caracteristici pe care acest proiect de lege nu le-ar respecta.

Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

De asemenea, acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

În sesizarea de neconstituţionalitate, mai scrie că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare, potrivit News.

Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Legea va merge de la Palatul Cotroceni pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională pentru a fi analizată, urmând ca aceștia să ia o decizie cu privire la acest proiect de lege.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax