Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Legea Porcului se amână: Porcii crescuţi în gospodării vor putea fi vânduţi de Crăciun. Anunțul ministrului

Publicat

Legea Porcului se amână: Porcii crescuţi în gospodării vor putea fi vânduți de Crăciun.

Comercializarea se va face în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„În această dimineaţă am convocat conducerea  ANSVSA, pe domnul preşedinte, şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi mişcaţi, practic să poată fi vânduți de către persoanele fizice”, a declarat Forin Barbu.

El a explicat că vânzarea porcilor de crăciun de către persoanele fizice se va face în baza unei adeverinţe de la medicul veterinar.

„Orice mişcare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub îndrumarea unei adeverinţe.

Mai mult, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari.

Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”, a declarat Barbu.

El a fost întrebat ce l-a determinat să revină asupra acestei măsuri din Legea Porcului, în condiţiile în care s-au vehiculat informaţii potrivit cărora persoanele fizice nu-şi vor mai putea vinde porcii crescuţi în gospodării.

Citește și: Cum calculăm greutatea unui porc, fără cântar. FORMULA de calcul pe care o putem folosi oriunde cu încredere

„A fost dat un ordin, Ordinul 130/2023, de către . Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu să luăm această decizie.

În dimineaţa aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin, şi bineînţeles, persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun”, a declarat Barbu.

Întrebat ce se va întâmpla după această perioadă, acesta a precizat: „Ordinul rămâne în vigoare şi în perioada următoare”.

Legea Porcului: suine crescute doar pentru consum propriu, nu pentru vânzare

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii ANSVSA  pentru a clarifica normele de aplicare la Legea Porcului, care se află în dezbatere publică pe site Autorităţii.

DOCUMENT: vezi AICI toate modificările din Legea Porcului.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial.

Vânzarea porcilor crescuți în gospodării, INTERZISĂ. Restricții și la transport. Noile norme ANSVSA la Legea Porcului

Nu vor mai putea însă să-i şi comercializeze.

O astfel de măsură a fost luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru AGERPRES că Florin Barbu a cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care prevede acest aspect.

Modificarea ar fi în sensul în care oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie.

Ca o măsura de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax