Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea prevenirii separării copilului de familie, aprobată de Guvern. Statul înființează „Observatorul Copilului”

Publicat

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, proiect promovat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și asumat de România în PNRR.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, „proiectul reprezintă o premieră în materie de reglementare legislativă în acest domeniu și are ca scop principal crearea mecanismelor de sprijinire a familiilor care provin din comunități vulnerabile sau care trec prin situații sociale, financiare sau medicale dificile să-și poată crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic și unei dezvoltări normale, evitând astfel momentul în care acești copii ar trebui preluați de stat, în sistemul de protecție specială”.

Proiectul aprobat de Guvern stabilește, printre altele, înființarea „Observatorului Copilului”, un modul informatic, în cadrul Sistemului Național Informatic, pus la dispoziția autorităților locale, prin care vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie.

„De asemenea, la nivelul comunităților locale, este creat cadrul legal pentru funcționarea structurilor comunitare consultative, alcătuite din conducătorul serviciului public de asistență socială, un reprezentant al unei unități de învățământ, un medic de familie, un polițist local sau de proximitate, un preot sau un reprezentant al unui cult religios recunoscut, un consilier local, un reprezentant al unui ONG (acolo unde există).

Tot prin proiectul de lege este creat cadrul legal pentru implementarea programelor de prevenire a separării copilului de familie, care să vizeze acordarea de ajutoare de urgență familiilor care au în îngrijire copii expuși riscului de separare, abilitarea/reabilitarea copilului cu dizabilități expus riscului de separare de familie, servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii, organizarea de cursuri de dezvoltare a abilităților parentale pentru familiile care au în îngrijire copii expuși riscului de separare de familie”, se mai precizează în comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax