Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea prin care comercianţii sunt obligaţi să doneze alimentele în curs de expirare, adoptată de Parlament. Amenzi de până la 10.000 de lei

Publicat

supermarket shopping Proiectul de lege ce prevede obligaţia pentru comercianţi să reducă preţurile la alimentele ce se apropie de termenul de expirare sau să le doneze a fost adoptată de Parlament şi va fi transmisă pentru promulgare.

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, propunerea privind reducerea ripisei alimentare, în calitate de for decisional. Actul legislativ prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care nu respectă obligaţia.

Potrivit propunerii legislative, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.

În plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare şi să transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate în aproape de data expirării, către intităţi înregistrate la ANSVSA, cu oblligaţia respectării prevederilor legale privind condiţiile de igienă, temperatură, în timpul depozitării, precum şi etichetarea corespunzătoare.

Propunerea mai prevede că o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi direcţionate către consumul animal. În plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sunt între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microîntreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, şi de la 6.000 la 10.000 de lei pentru întreprinderi mari.

Iniţial respins de Senat, proiectul a fost susţinut de Guvern şi aprobat de Camera Deputaţilor, for decizional.

surse: digi24.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax