Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea prin care supermarketurile vor trebui să aibă 51% produse româneşti pe rafturi a fost adoptată de Parlament

Publicat

supermarket, cumparaturi

supermarket shopping Proiectul de lege prin care retailerii din România vor trebui să comercializeze minimum 51% produse românești pe rafturile magazinelor a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional. Proiectul va fi trimis la promulgare.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend, a fost aprobat, miercuri, de Camera Deputaților.

Deputații au luat decizia cu 293 de voturi „pentru”.

Vezi şi Consiliul Concurenței: Legea care prevede ca supermarketurile să aibă 51 la sută produse românești la raft ar putea crea probleme de aprovizionare

Comercianţii ameninţau cu închiderea unor magazine, dacă această lega va trece de Parlament în forma actuală. Ei spuneau că activitatea unor unităţi poate fi suspendată, dacă nu respectă actul normativ.

În plus, reprezentanţii marilor magazine spun că termenele scurte pentru plata mărfurilor cumpărate de la producători şi costurile pentru operarea schimbărilor le-ar putea afecta afacerile.

Potrivit legii, cel puţin jumătate din produsele vândute trebuie să fie româneşti. Mai exact, „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a atras atenția că s-a omis de către Comisa de Agricultură analiza câtorva directive europene: „Deși pe fond această inițiativă legislativă este foarte bună pentru toți cei care sunt producători români, sunt câteva elemente în interior care vă pun pe dumneavoastră, cei care ați votat-o în necunoștință de cauză, să vă treziți că s-ar putea să fie contestată la Curtea Constituțională sau să fie reîntoarsă de președintele României, cei care pierd fiind cei care produc în România astăzi și care au cerut această chestiune. Pentu că Comisia de Agricultură nu face o interpretare foarte simplă, stabilită în directivele europene și în legislația românească, între retaileri și wholesaleri. Făcând această greșeală, contestată și explicată de toți marii wholesaleri din România veți intra într-o mare problemă”.

În dezbaterile din Camera Deputaților, grupurile PNL, PSD și UDMR au anunțat că vor vota proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a dat raport de adoptare proiectului de lege.

„Nu închidem magazinele în weekend, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 – 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului”, afirma președintele Comisiei pentru agricultură, Nici Săpunaru, în dezbaterile de la comisie.

surse: realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax