Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea copilului, promulgată. Înfiinţarea creşelor săptămânale şi acordarea tichetelor de vacanţă, aprobate

copii, familie

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, unele legi în favoarea părinţilor şi a angajaţilor, printre care acordarea unei zile libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, dar şi o iniţiativă de înfiinţare a creşelor săptămânale şi o ordonanţă pentru acordarea tichetelor de vacanţă. În cazul familiilor cu doi sau trei copii, se vor acorda două sau mai multe zile libere pe an, în funcţie de angajator.

O zi liberă pe an pentru părinţii care vor să îşi îngrijească copiii bolnavi. În decursul zilei de marţi, şeful statului a promulgat legea privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului. A fost iniţiat de 26 de parlamentari şi prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului. Scopul este verificarea stării de sănătate a acestuia. În cazul familiilor cu doi sau trei copii se vor acorda două sau mai multe zile libere pe an, în funcţie de opţiunea angajatorului.

Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat.

Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte, iar angajatorii vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului solicitată, iar prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

Un alt proiect de lege care a primit aviz favorabil din partea preşedintelui Traian Băsescu este înfiinţarea creşelor cu program săptămânal. Se pot deschide şi funcţiona doar în situaţii „excepţionale”, în sistem public ori privat. Creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor „de vârstă antepreşecolară”.

O altă lege promulgată este cea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind acordarea tichetelor de vacanţă. Legea prevede ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.

Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism. Comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax