Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind confiscarea extinsă a averilor dobândite de persoanele condamnate a fost promulgată. Condiții


Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind confiscarea extinsă a averilor, care prevede că se dispune confiscarea extinsă asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi din cuprinsul Directivei 214/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi al Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent în proces în cadrul procedurilor penale.

Potrivit legii, „sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei”.

De asemenea, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

„În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”, mai stipulează legea.

Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea încadrării juridice.

Procurorul dispune suspendarea urmăririi penale numai dacă, luând în considerare toate circumstanţele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinţei ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfăşurări a urmăririi penale. Dacă nu se dispune suspendarea judecăţii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se află sau prin videoconferinţă nu poate avea loc decât în prezenţa avocatului.

Instanţa dispune suspendarea judecăţii numai dacă, luând în considerare toate circumstanţele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinţei ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfăşurări a judecăţii.

Dacă nu se dispune suspendarea judecăţii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se află sau prin videoconferinţă nu poate avea loc decât în prezenţa avocatului.

Încheierea dată în primă instanţă prin care s-a dispus cu privire la suspendarea cauzei poate fi atacată separat cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru procuror, părţile şi persoana vătămată prezente, şi de la comunicare, pentru părţile sau persoana vătămată care lipsesc. Contestaţia se depune la instanţa care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare, mai prevede proiectul adoptat.

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încunoştinţează judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrate Fiscală şi de la alte autorităţi competente cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă, mai prevede legea.

sursă: AgerpresȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Slujba de Te Deum, de Ziua Națională, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, oficiată de ÎPS Irineu

Publicat

De 1 Decembrie, la Alba Iulia, slujba de Te Deum este oficiată de către arhiepiscopul ortodox ÎPS Irineu, pe esplanada din faţa Catedralei Reîntregirii.

Evenimentul este menit să aducă aminte de eroii care au înfăptuit marea unire.

Astfel de slujbe se desfășoară în majoritatea lăcașurilor de cult din țară și străinătate, cu prilejul Zilei Naționale.

”De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918”, a anunțat Patriarhia Română.

PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020 la Alba Iulia

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

Vezi și Adunarea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă. Oamenii purtau usturoi în jurul gâtului

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922, lansată în Alba, de Ziua Națională. Obiective turistice și traseu

Publicat

Autoritățile județene din Alba au lansat marți Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922, eveniment ce face parte din programul evenimentelor de 1 Decembrie la Alba Iulia. Evenimentul a avut loc la Sala Unirii.

Judeţul Alba are patru rute cultural-turistice recunoscute de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri din septembrie 2020.

Este vorba despre Via Auraea, Transcultural Apuseni, Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 și Drumul Icoanei, recunoscute drept rute cultural-turistice dezvoltate pe plan regional.

Documentaţia privind recunoaşterea rutei a fost întocmită şi depusă de Consiliul județean Alba prin Serviciul Turism şi Serviciul Investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură.

Concepute ca instrumente de promovare şi dezvoltare a produsului turistic local, regional şi naţional, aceste rute au drept scop punerea în valoare, din această perspectivă, a obiectivelor culturale şi istorice ale judeţului Alba şi evidenţierea acestui bogat patrimoniu.

Potrivit cerinţelor sistemului de recunoaştere, pe traseul fiecărei rute se găsesc multiple unităţi de cazare şi alimentaţie care îndeplinesc cele mai riguroase standarde, dar şi variate posibilităţi de agrement cum ar fi parcuri de aventură, complexuri acvatice, ştranduri şi alte atracţii.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în 1987, având ca scop evidenţierea existenţei unui patrimoniu comun, MEEMA fiind membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 reprezintă o oportunitate de conștientizare și promovare a valorilor culturale și istorice ale poporului român. Străbate circa 150 km din judeţul Alba și include atât obiective istorice şi legendare care au legătură cu evenimentele istorice marcante atât pentru România cât şi pentru judeţul Alba, dar şi atracţii turistice care completează traseul spiritual şi oferă turiştilor o experienţă diversificată, transmite CJ Alba.

Deşi pot fi abordate şi individual, momentele 1848, 1918 si 1922 sunt părţi ale unui proces istoric bine închegat în continut, cel al emancipării politice şi sociale a românilor din Transilvania. Ruta Unităţii Naţionale 1848 – 1918 – 1922,  Blaj – Sântimbru – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni – Avram Iancu, conţine o serie de obiective de prim rang relevante pentru momentele amintite.

Dacă Alba Iulia este oraşul Unirii şi al Încoronării, celelalte localităţi au o maximă importanţă pentru Revoluţia de la 1848-1849, fără a exclude însă aportul lor ulterior în pregătirea Unirii de la 1918. Există numeroase obiective şi colecţii muzeale, locuri ale memoriei, monumente de for public ce facilitează vizitatorului contactul cu istoria şi înţelegerea deplină a procesului amintit.

Ruta Unității Naționale stabilită inițial la nivelul Județului Alba va putea fi încadrată ulterior în traseul București – Alba Iulia  – Suceava – Iași, care va extinde la nivel național proiecția unor locuri chintesențiale ale memoriei pentru devenirea națională românească, vertebrată pe momentele 1848 – 1918 – 1922.

Ruta UNITĂȚII NAȚIONALE 1848 – 1918 – 1922 porneşte din municipiul Blaj pe DN 14B, DJ 107B și DN1 prin localitățile: Galtiu (comuna Sântimbru) și municipiul Alba Iulia.

Din municipiul Alba Iulia, ruta urmează direcția Zlatna – Abrud pe DN 74, Câmpeni pe DN 74A și ajunge până în localitatea Avram Iancu pe DN 75 și DJ 762.

Distanța între Blaj – Sântimbru – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni – Avram Iancu  este de 135 km iar timpul de parcurgere, fără vizitarea obiectivelor și popasurilor, este de 2h și 54 min

Obiective turistice:

Itinerarul dedicat unității naționale cuprinde cele mai importante obiective turistice din localitățile Blaj, Alba Iulia, Sântimbru, Zlatna, Abrud, Câmpeni și Avram Iancu:

Câmpia Libertății – Piața 1848 – Catedrala Mitropolitană – Palatul Cultural Blaj – Casa Memorială Timotei Cipariu – Cimitirul grecilor – Crucea lui Avram Iancu – Statuia lui Samoilă Mârza – Sala Unirii    – Catedrala Încoronării – Monumentul Marii Uniri – Hotel Hungaria – Cimitirul Maieri – Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” Maieri I – Casa Velican – Muzeul Avram Iancu – Statuia lui Avram Iancu – Casa Memorială Avram Iancu.

PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020 la Alba Iulia

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

Vezi și Adunarea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă. Oamenii purtau usturoi în jurul gâtului

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Prefectul de Alba: Ordinele de carantinare pentru Alba Iulia, Blaj și Ciugud NU au fost publicate, dar produc efecte

Publicat

Alba Iulia, Blaj și Ciugud sunt în carantină, cel puțin declarativ. Deși autoritățile au transmis către presă ordinele de carantinare, acestea nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, ordinele produc efecte, consideră prefectul de Alba, Nicolae Albu. 

Acesta a explicat situația, pentru cititorii Alba24.

”A fost semnată de către șeful DSU, care a dat ordinul de începere a carantinei. Urmează să se publice și în Monitorul Oficial. Urmărim din minut în minut. Este deja semnată de șeful DSU, ordinul de începere produce efecte” a spus prefectul Albu.

Acesta a precizat că pentru localitățile carantinate, oamenii au nevoie de declarații pentru deplasarea în afara locuinței.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a recomandat în ședința din 30 noiembrie ieșirea din carantină. Seara însă, INSP a constatat că scopul caraninării nu a fost atins iar rata de infectare se menține la un nivel de alertă.

În aceste condiții, autoritățile locale care formează CJSU și-au schimbat opinia după cea sugerată la nivel național și au decis prelungirea carantinei pentru cele trei localități.

”Având in vedere Avizele transmise în data de 30.11.2020, respectiv recomandarile INSP referitor la faptul că „masura carantinarii nu și-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizarii aspectelor sesizate și supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia si Ciugud.

Aceasta decizie de reanalizare are la bază inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluență mare de public ocazionată de sărbătorirea Zilei Naționale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii uat-urilor vizate cât și pentru persoanele care vin din alte localități.

În urma votului exprimat în cadrul CJSU Alba, s-a luat hotărârea de prelungire cu 7 zile a acestei măsuri, pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj și Ciugud, măsura luată cu scopul de protectie a populației precum și de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar dar și pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil” au transmis reprezentanții Instituției Prefectului, marți dimineață la ora 6.00.

Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat a emis marți ordinele de carantinare, dar acestea nu au fost publicate în Monitorul Oficial până la ora publicării acestui articol (ora 11:20).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia Zilei Naționale a României, la 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia

Publicat

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică marchează Ziua Națională a României, marți, 1 Decembrie, prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

La 1 decembrie se sărbătoresc 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Fericitul Episcop Martir greco-catolic Iuliu Hossu fiind cel care a citit Declarația de Unire în acel moment istoric.

Te Deum se desfășoară, marți, 1 decembrie, de la ora 13.00 și este transmis în direct de TVR 3 și pe canalul Youtube Radio Blaj ONLINE TV. Accesul publicului este restricționat, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cardinalul Lucian transmite un mesaj cu ocazia sărbătorii naționale. Acesta vorbește despre solidaritate și speranță, credință, moralitate, în contextul situației actuale, marcată de pandemia de coronavirus.

Mesajul cardinalului Lucian:

În fiecare an, ziua de 1 Decembrie ne transpune într-o stare de sărbătoare.

Este sărbătoarea neamului și a fiecăruia dintre noi care iubim România, simțindu-ne fii responsabili de prezentul și de viitorul ei

Astăzi, inimile tuturor românilor din țară și din străinătate bat la unison și celebrează unitatea națională

Sărbătorirea Zilei Naționale ne readuce aminte și în acest an de înaintașii noștri care, la 1 Decembrie 1918, au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Rezoluția Unirii rostită de fericitul episcop și cardinal Iuliu Hossu străbate secolul care a trecut, răsunând în conștiințe și insuflând în inimile românilor de astăzi recunoștință, solidaritate și speranță.

Ziua Națională a României ne vorbește despre solidaritate și speranță. Numai împreună putem zidi în continuare țara noastră pe temelia puternică a credinței și moralității.

Această convingere trebuie să ne susțină mai cu seamă astăzi, când pandemia ne bulversează viața, afectând profund relațiile interumane, economia și întreaga societate.

Câte drame și câtă suferință! Îi purtăm în inimă și în rugăciune pe toți cei încercați, dar și toate persoanele din sistemul medical sau administrativ implicate în tratarea bolnavilor și în combaterea pandemiei. Statura unei societăți este măsurată prin modul în care știe să fie aproape de persoanele aflate în dificultate.

Faptul că trebuie să păstrăm distanța fizică, nu ne împiedică să ne apropiem sufletește de Dumnezeu și între noi. Distanțarea fizică va fi atunci depășită prin compasiune și iubire.

Să nu ne pierdem speranța! Historia docet! Istoria de învață că Dumnezeu nu-și părăsește poporul! Să nu uităm că Marea Unire s-a petrecut la puțin timp după încheierea Primului Război Mondial, care a marcat omenirea prin suferințe inimaginabile! Cu toate acestea, românii au găsit resursele spirituale pentru a edifica unitatea iar durerile nașterii României Mari au fost copleșite de bucuria împlinirii!

Mai mult, la 1 decembrie 1918, nu toți românii au putut fi prezenți fizic la Alba Iulia, dar sufletește toți au fost acolo deoarece fiecare inimă de român a trăit fiorul învierii naționale.

În numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică îl rog pe Mântuitorul nostru Isus Hristos să binecuvinteze poporul român, să-i descătușeze energiile creatoare pentru a lăsa generațiilor viitoare o Românie unită, demnă și liberă!

La mulți ani România!

PROGRAM 1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate