Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea privind extinderea ordinului de protecţie, modificată: agresorul va suporta cheltuielile. Ce spune ministrul Justiției

Publicat

Legea privind extinderea ordinului de protecţie a fost modificată la Senat. Potrivit Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, a fost introdus principiul că agresorul plăteşte.

Aceasta a precizat joi că, în prezent, în România sunt înregistrate 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi. La nivel naţional, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9.003 de ordine de protecţie.

Ministrul Justiţiei a spus că legea adoptată de Guvernul României şi trimisă în Parlament, cu privire la extinderea ordinului de protecţie, a fost adoptată luni în Senatul României cu 83 de voturi.

Legea privind extinderea ordinului de protecţie, modificată

Alina Gorghiu a anunţat că a susţinut şi a fost adoptat un amendament cu privire la victime şi anume s-a introdus principiul că agresorul plăteşte.

„Fac un apel la Camera Deputaţilor să adopte această lege într-un termen rezonabil, pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România şi să pedepsim orice agresor”, a spus ministrul Justiției.

Gorghiu a declarat că procedurile legate de emiterea ordinului de protecţie şi a ordinului provizoriu de protecţie presupun anumite cheltuieli de judecată, care la acest moment sunt avansate de stat.

Agresorul va suporta cheltuielile

„Ministerul Justiţiei a susţinut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat şi mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament, pentru că au fost de acord cu principiul pe care vi l-am menţionat şi anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile”, a mai precizat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a declarat că în momentul de faţă în România avem 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi şi există din păcate şi multe alte tipuri de violenţă care nu se circumscriu domeniului de violenţă domestică.

„La nivel naţional, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9.003 de ordine de protecţie. Intervenţiile la evenimentele de violenţă domestică sunt în număr de 79.442 din care 37.417 în urban şi 42.025 în mediul rural.

Cu toate acestea, sunt încă un număr foarte mare de femei care din frică sau din alte motive nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa în linişte, acasă, fără să comunice acest lucru instituţiilor statului.

Prin adoptarea noii legi şi sper să se întâmple până la finalul anului, ordinul protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime şi pentru toate formele de violenţă, nu doar pentru violenţa domestică. E vorba şi de violenţă psihică, de hărţuire online, de ameninţare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple, de multe ori în cursul nopţii, urmărirea în spaţii publice, supravegherea locuinţei unei persoane fără acceptul acesteia în scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică și exemplele pot continua”, a mai precizat ministrul Justiției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax