Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind maşinile cu volan pe dreapta: Ce pot face şoferii şi cât costă mutarea volanului pe stânga

Publicat

volan

Ministrul Transporturilor a semnat recent un ordin prin care interzice circulaţia în România pentru vehiculele cu volan pe dreapta, cumpărate din afara Uniunii Europene. Specialiştii de la Registrul Auto vor să extindă regula şi pentru cele din spaţiul comunitar. Mai exact, la prima inspecţie tehnică periodică vor fi respinse, dacă nu îşi schimbă volanul pe partea stângă. Procedura poate costa şi 4.000 de euro, în funcţie de modelul maşinii.

Șoferii care au autoturisme cu volanul pe dreapta vor trebui să schimbe coloana de direcţie, planşa de bord, elementele de comandă de pe feţele uşilor şi blocurile optice.

Această procedură ar putea deveni obligatorie începând de anul viitor pentru deţinătorii de maşini cu volan pe partea dreaptă, aduse în ţară din Uniunea Europeană.

„Ne dorim ca după ce îşi fac actele premergătoare înmatriculării, la prima prezentare la inspecţia tehnică, să îşi mute postul de conducere pe partea stângă. În momentul de faţă, singura condiţie impusă la omologare este schimbarea farurilor. După ce primesc cartea de identitate și doresc o altă modificare care necesită completarea cărţii de indentitate, are obligaţia şi în acest moment să mute volanul de pe partea dreaptă pe partea stângă”, a explicat Gheorghe Dincă, director general RAR.

Costurile pentru aceste modificări variază în funcţie de model, însă pot ajunge şi până la 4.000 de euro.

Reflexele şoferilor diferă, în funcţie de tipul de maşină pe care îl conduc, fapt ce ridică riscul accidentelor , avertizează specialiştii.

Din 2015, peste 50.500 de maşini cu volan pe partea dreaptă au fost înmatriculate în România.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax