Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind prima intabulare ar putea trece de Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii decembrie. Cele mai multe terenuri au o valore de piaţă mică

Publicat

După ce în luna mai legea privind „Prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere” a trecut de votul Camereie Senatului, se pare că până la sfârşitul lunii decembrie ar urma să fie votată şi de Camera Deputaţilor, iar începând cu anul 2014 să intre în vigoare. Acesta este anunţul făcut de unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, vineri, în conferinţa de presă a PNL Alba. Acest proiect de lege îi mai are ca semnatari pe deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu şi senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu. Acest proiect prevede prima intabulare gratuită a terenurilor, care nu sunt introduse în circuitul economic.

Senatorul PNL Alba a declarat că legea a fost concepută în aşa fel încât să poată fi aplicată şi în mediul urban şi în cel rural. Se pare că până în prezent există problemă de intabulare în cazul terenurilor cu o valoare de piaţă mică. În acest caz preţul intabulării ar ajunge să coste mai mult decât valoare terenurilor, a precizat Atanasiu. Terenurile care nu sunt intabulate, nu sunt nici introduse în circuitul economic, iar din această cauză nu se pot accesa fonduri europene sau credite. Potrivit lui Atanasiu costurile pe care statul le va plăti cu intabularea terenurilor, vor fi recuperaţi în maxim un an.

Inițiativa legislativă mai prevede că onorariile experților cadastrali vor fi suportate din bugetul Agenţiei Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei în limita sumei de 400 lei/proprietate.

“La nivelul actual al imobilității tranzacțiilor în domeniul agricol extravilan, costurile generate de lucrările cadastrale sunt uneori mai mari decât valoarea de tranzacționare a terenurilor respective. Problema rămasă și care se dorește a fi reglementată prin prezenta inițiativă este cea referitoare la costurile generate de prestația experților cadastrali”, declarau în luna mai iniţiatorii proiectului, Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu și Sorin Roşca Stănescu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax