Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea RCA, adoptată de Parlament. Care sunt noutăţile şi posibile efecte

Publicat

parcari masini parcareProiectul de lege RCA a fost adoptat marți de Parlament şi urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Principala noutate este introducerea tarifului de referinţă, ce se calculează statistic.

Tariful de referinţă este o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe ultimii cinci ani.

De asemenea, piesele auto contrafăcute sunt considerate infracţiune şi responsabilii de la service-uri pot fi pedepsiți cu închisoarea până la 7 ani.

Asigurătorii spun că legea este nejustă pentru că s-au plafonat cheltuielile lor de administrare la 25% dar sunt lăsate breşe unde service-urile pot solicita mai mulţi bani: evaluarea daunei nu se mai face doar prin sisteme specializate.

Decontarea directă este altă modificare importantă: companiile au cerut ca aceasta să fie facultativă atât pentru asigurători căt şi pentru clienţi, însă parlamentarii au spus că ea trebuie să fie obligatorie pentru firmele de asigurări şi doar clienţii să poată alege. Această decontare directă va face obiectul unei prime suplimentare. În plus, procedura de despăgubire se poate prelungi pentru că firmele trebuie să schimbe documente între ele.

Service-urile sunt nemulţumite că termenul de plată al despăgubirii a crescut de la 10 zile la 40 de zile.

Proiectul a primit votul a 286 de parlamentari din Camera Deputaţilor, iar 25 de aleşi au votat împotrivă. Legea intră în vigoare în 30 de zile de la promulgare.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax