Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea supermarketurilor, prin care magazinele ar trebui să vândă mai multe produse locale şi regionale, amânată o lună

Publicat

supermarket shopping Proiectul de lege prin care marile magazine ar urma să vândă mai multe produse locale şi regionale, ce urma să primească vot final, marţi, la Camera Deputaţilor, a fost retrimis la Comisia de Agricultură. Deputaţii PSD au cerut raport suplimentar, cu termen o lună.

Proiectul, adoptat deja de Senat, prevede că marii comercianți sunt obligați să vândă carne proaspătă, fructe și legume, ouă şi miere, lactate, în proporție de minimum 51% din producția românească, producţie din „lanţul scurt de provizionare”, adică locale şi regionale. Este vorba despre propunere pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

În cazul în care nu respectă prevederile, magazinele riscă amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activităţii pe o perioada de până la şase luni.

Legea vizează supermarketuri cu cifra de afaceri mai mică de 2 milioane euro şi nu mai prevede închiderea magazinelor în weekend, cum era modificată iniţial.

AICI, raportul de modificare a legii.

Referitor la acest proiect, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră că impunerea către comercianți ca 51% din produsele aflate pe raft să provină din „lanțul scurt de aprovizionare” îi avantajează pe producătorii necompetitivi, dar atașați unor grupuri de interese, cărora li se garantează practic businessul indiferent de performanță.

AMRCR susţine că victime directe ale noii legi vor fi acei comercianți serioși și onești care prin eforturi și investiții considerabile au reușit să se impună pe o piață extrem de competitivă.

“Această prevedere nu este însă în niciun caz favorabilă consumatorilor – cărora li se restrânge libertatea de a alege – și nici de natură să îi ajute pe micii producători români, care vor fi în pericol să fie eliminați de alți producători din zonele adiacente României”, se arată într-un comunicat AMRCR.

surse: hotnews.ro, amrcr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax