Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legendarul Pele a murit. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor avea 82 de ani

Publicat

Legendarul fotbalist brazilian Pele a încetat din viață. Edson Arantes do Nascimento a murit joi, 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor suferea de cancer la colon.

Legenda fotbalului a fost diagnosticat cu cancer de colon în septembrie 2021, suferind mai multe intervenții chirurgicale. Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer, iar medicii au decis să-l mute în salonul pentru „îngrijire paliativă” al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

„Inspirația și dragostea au marcat călătoria regelui Pele, care s-a stins din viață astăzi. În călătoria sa, Edson a fermecat lumea cu geniul său în sport, a oprit un război, a desfășurat lucrări sociale peste tot în lume și a răspândit ceea ce el credea că este leacul tuturor problemelor noastre: dragostea.

Mesajul său de astăzi devine o moștenire pentru generațiile viitoare.

Iubire, iubire și iubire, pentru totdeauna”, este mesajul publicat pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Acesta și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru naționala de fotbal a Braziliei începând cu 16 ani.

El are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță. Pele este și cel mai bun golgheter al naționalei, având 77 de goluri în 92 de jocuri.

De asemenea, el este cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores 1962 și 1963.

În 1999, Pele a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului – ei l-au ales pe Pele. În 1999, Pele a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX. În 2013, Pele a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Conform IFFHS, Pele este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri. În total Pele a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și din tur, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În timpul când făcea parte din lumea sportului, Pele fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

În Brazilia, Pele este considerat a fi un erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pele este „o comoară națională”.

De-a lungul carierei sale, el a devenit cunoscut ca „Perla Neagră” (Perola Negra), „Regele Fotbalului” (O Rei do Futebol), „Regele Pele” (O Rei Pele) sau pur și simplu „Regele” (O Rei), scrie wikipedia.org.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 30.12.2022 at 13:45

    Ăştia-s într-o gravă eroare, rege este doar Hagi ! Îţi dai seama de ce sunt în stare românii ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax