Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legislație privind zona montană. Ioan Dîrzu: Proiectul urmărește punerea în valoare a resurselor naturale şi umane


Publicat

Dirzu parlament

Legislaţia privind zona montană face parte din Programul de Guvernare şi a pornit de la dezavantajele care cuprind această zonă şi anume: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade scurte de vegetaţie, susține deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu. Potrivit acestuia, în zona montană populaţia tânără este în scădere, sunt distanţe mari de zonele centrale decizionale şi administrative şi populaţia este izolată faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Toate aceste motive au determinat elaborarea unei politici specifice zonei în vederea reducerii dezechilibrelor dintre zonele favorizate şi cele nefavorizate.

„Însuşi produsele agricole primare obţinute în zona de munte au o calitate superioară, adică au valoare nutritivă ridicată, sunt gustoase, sănătoase, nepoluate şi necontaminate. Putem spune că se practică o agricultură tradiţională, biologică, adică curată, dar se investeşte multă forţă de muncă şi timp pentru a le obţine dar provin de la animale care trăiesc într-un mediu de cea mai bună calitate, mă refer la hrană, apă şi aer.

În acest moment este în vigoare Legea muntelui nr.374/2004 dar nu mai reglementează realitatea zonei montane actuale.

Însuşi delimitarea zonei montane nu mai corespunde. Prin legea zonei montane, care este o lege cadru se delimitează zonele montane pe Carpaţii noştri: Orientali, Meridionali şi Occidentali.

Noua lege a zonei montane urmăreşte punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în final păstrarea echilibrului ecologic şi protejarea mediul.

Prin implementarea legii se vor crea locuri de muncă, se va evita exodul populaţiei tinere, fermierii vor obţine venituri suplimentare prin vânzarea produselor obţinute în fermă, va creşte nivelul de bunăstare a populaţiei, se vor dezvolta parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local de produse montane, tradiţionale şi ecologice. Se are în vedere şi constituirea şi dezvoltarea formelor asociative şi creşterea ponderii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în industria agroalimentară.

Un lucru foarte important, se reglementează prezenţa pe piaţă a produselor montane de înaltă calitate, cu menţiunea facultativă „produs montan” care va da plus-valoare.

Se va înfiinţa un Consiliu Naţional al Muntelui, organism consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern şi reprezentanţii montani, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice, precum şi constituirea unui comitet de masiv pentru fiecare grupă de munte, cu rol consultativ, la nivelul teritoriului respectiv.

Proiectul de lege prevede şi reorganizarea Agenţiei Zonei Montane în Agenţia Naţională a Zonei Montane prin înfiinţarea unor structuri specializate la nivel regional şi la nivel de bazine montane.

Proiectul de Lege privind zona montană a fost îmbunătăţit în Comisie prin stimularea familiilor tinere care întemeiază gospodării şi cresc animale în zona montană, în sensul scutirii de impozitul agricol şi pe venit pentru primii 5 ani şi reducerea cu 50% în următorii ani, pe perioada existenţei.

De asemenea, în zona montană construcţia platformelor individuale de gestionare a gunoiului de grajd la fermele cu încărcătură de până la 10 UMV nu este obligatorie, amendament propus de mine.

Legea prevede ca pentru Programul de încurajare a activităţilor în zona montană se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legea mai prevede că statul acordă compensaţii băneşti proprietarilor de teren din zona montană aflate în Sit Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale şi rezervaţii ale biosferei.

Viziunea de dezvoltare montană integrală şi echilibrată, conform modificărilor aduse proiectului de lege, se aplică şi în localităţile urbane din zona montană cu maximum 10.000 de locuitori.

Conform prevederilor proiectului Legii montane au fost elaborate legi speciale şi anume:

1. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană.

Legea a fost completată în Comisie şi cu prelucrarea laptelui colectat. În zona montană lipsesc în mare parte unităţile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane.

Valoarea totală a Programului este de 60 milioane de euro pentru un maximum de 658 de centre.

În zona montană există 658 de primării ce reprezintă 20% din numărul existent în România.

Suprafaţa agricolă din zona montană este de 2,9 milioane hectare din totalul de cca 13,3 milioane hectare şi aproximativ 4,9 milioane hectare fond forestier din totalul de 6,3 milioane hectare.

Beneficiarii sunt tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat cu 5 ani înainte, în zonele cu constrângeri naturale şi cooperative constituite conform Legii cooperativelor agricole nr.566/2004.

Ajutorul maxim atinge 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.

2. Programul de înfiinţare a centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primare a lânii în zona montană.

Programul are incidenţă asupra zonelor montane în vederea reducerii pierderilor crescătorilor de animale, reducerea poluării având în vedere că lâna se aruncă sau i se dă foc.

Conform datelor statistice la începutul lui 2017 în zona montană aveam 2.753.399 capete ovine din totalul de 12.533670 ovine şi caprine 255.572 din totalul de 1.906.644.

Valoarea totală a programului este de 5 milioane de euro şi se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiectele vor fi puse la dispoziţie gratuit de Agenţia Montană, de altfel pentru toate programele.

Intensitatea sprijinului ajunge la 90% din totalul cheltuielilor eligibile.

3. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană.

A fost modificat Programul în sensul introducerii şi în activitatea de prelucrare a cărnii.

Valoarea totală a Programului este de 15 milioane de euro cu un număr maxim de 64 de centre din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a valorifica produsul carne la întreaga valoare.

4. Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane.

Valoarea totală a Programului este de 7 milioane euro pentru realizarea unui număr maxim de 135 de stâne montane.

5. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană.

În Comisie au fost introduse în Program şi ciupercile şi plantele aromate din flora spontană şi cultură.

Cererea de fructe de pădure este tot mai mare la nivel naţional, export şi pentru industrializare, iar preţul creşte în fiecare an.

Valoarea programului este de 66 milioane euro pentru realizarea unui număr maxim de 658 de centre.

În zona montană trăiesc 3.354.041 locuitori reprezentând 15,08% din populaţia ţării.

Programul vizează înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară”, a transmis deputatul Ioan Dîrzu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ce trebuie să faci dacă ești COVID pozitiv. Care este procedura de urmat și cum se manifestă simptomele

Publicat

Autoritățile medicale au reamintit recent care este procedura pentru persoanele confirmate pozitiv COVID, în contextul în care sunt funcționale centrele de evaluare în țară.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID

Simptomele COVID (vorbim inclusiv simptome Omicron) pot varia, de la caz la caz, însă acestea includ, de cele mai multe ori:

 • febră
 • tuse
 • oboseală
 • pierderea mirosului, gustului
 • dureri de gât/cap
 • dureri musculare

Dacă sunt prezente unele sau toate aceste simptome, se face test COVID – test rapid sau RT-PCR. Locațiile în care se pot face aceste teste sunt acasă (teste rapide), la medicul de familie, în farmacii sau în laborator.

Dacă testul antigen este negativ, însă sunt prezente simptome, se va face retestare cu test RT-PCR. Dacă testul antigen a fost făcut la medicul de familie, nu este necesară retestare.

Dacă rezultatul este pozitiv, se procedează astfel:

 • în cazul în care sunt simptome ușoare, cu cel mult un factor de risc – consultație și tratament ambulatoriu dat de medicul de familie, până la însănătoșire
 • în cazul în care sunt simptome ușoare, cu cel mult 2 factori de risc – consultație și tratament ambulatoriu, la centrul de evaluare
 • dacă sunt simptome agravate – consultație și tratament în spital până la însănătoșire

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc luați în calcul în cazul pacienților COVID sunt:

 • boli cardiovasculare (inclusiv HTA/hipertensiune arterială)
 • boli respiratorii (cronice, inclusiv astm bronșic)
 • obezitate (indice masă corporală peste 30%)
 • diabet zaharat (tip 1 și 2)
 • insuficiență renală cronică / pacienți cu dializă cronică
 • imunodepresii semnificative (inclusiv boli neoplazice, transplant de organ/celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA)
 • hepatopatii cronice (afecțiuni ale ficatului)
 • vârsta peste 65 de ani
 • copii de 12-17 ani cu patologii severe asociate

Pacient confirmat pozitiv COVID – care este procedura

Dacă o persoană are simptome COVID, sună medicul de familie și face testare. În cazul în care simptomele sunt grave, sună la 112 și este preluat la camera de gardă a spitalului (UPU/CPU).

Dacă rezultatul testului este pozitiv:

 • medicul de familie face evaluare clinică; după caz, medicii specialiști din centrele de evaluare fac evaluările imagistice și biologice (analize)

La medicul de familie sunt consultați/tratați:

 • pacienții fără factori de risc, care au simptome/manifestări clinice ușoare și care nu au nevoie de oxigenoterapie
 • pacienții fără factori de risc care au simptome/ manifestări clinice medii și care nu au nevoie de oxigenoterapie

La centrele de evaluare și tratament sunt consultați/tratați:

 • pacienții care nu au nevoie de oxigenoterapie și care anu simptome/ manifestări clinice ușoare sau medii, dar prezintă cel puțin doi factori de risc (de exemplu, au peste 65 de ani și au boala cardiovasculară etc)

AICI, centrele de evaluare COVID din Alba și numerele de telefon pentru programări.

AICI, harta centrelor de evaluare COVID din țară.

AICI, lista analize medicale în centre evaluare COVID, decontate CNAS.

La spital sunt consultați/tratați:

 • pacienții care prezintă semne de agravare COVID sau li se agravează boala de fond (cea de care sufereau deja), în contextul infectării cu Sars-Cov2
 • pacienții care au nevoie de oxigenoterapie
 • pacienții care au manifestări severe COVID
 • pacienții care necesită suport al unei / mai multor funcții vitale sau au sepsis/șoc septic (stare critică)
 • pacienții care au și alte afecțiuni ce necesită asistență medicală și nu pot fi tratați/monitorizați eficient la domiciliu

Dacă pacientul a sunat la 112

 • așteaptă ambulanța la adresa comunicată; echipajul serviciului de ambulanță evaluează pacientul și recoltează test pentru detecția virusului SARS-CoV-2

La spital, în funcție de rezultatul examinării clinice, dacă se evidențiază nevoia de oxigenoterapie, se va evalua oportunitatea transportului cu ambulanța la o unitate sanitară / secție cu paturi COVID

În cazul în care starea pacientului nu necesită transportul la o unitate sanitară în vederea internării se va proceda după cum urmează:

– dacă forma de boală este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, iar pacientul nu prezintă unul dintre factorii de risc, acesta va fi îndrumat să își anunțe medicul de familie în vederea monitorizării

– dacă forma de boală este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, dar pacientul prezintă cel puțin doi factori de risc, acesta este transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluare clinică și paraclinică, precum și administrarea de tratament specific, după caz.

În așteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de COVID-19, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz vor fi izolate:

 • în spațiul special destinat testării din cabinetul medicului de familie/farmacie/laborator și/sau cu respectarea condițiilor de distanțare fizică
 • la domiciliu sau la o altă locație aleasă de persoana supusă izolării
 • în zone-tampon ale unității sanitare, unităților de asistență medico-socială unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 și au fost recoltate probele biologice (spital, secție de spital) sau în spații special desemnate sau locații alternative atașate unităților sanitare, desemnate la nivel local, după caz; pacienții vor fi izolați în cameră individuală cu grup sanitar propriu, în condiții de precauții pentru infecții cu transmitere prin secreții respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli: intubație orotraheală, bronhoscopie, ventilație noninvazivă, gastroscopie, manevre de resuscitare), și vor primi asistența medicală necesară pentru a nu li se agrava starea clinic; personalul medical care efectuează manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescută la infecție, va fi echipat corespunzător

Pacienții confirmați pozitiv trebuie să stea în izolare astfel:

 • 7 zile – cei vaccinați cu schemă completă de cel puțin 10 zile sau care au avut test pozitiv COVID în ultimele 180 zile (reinfectare)
 • 10 zile – cei nevaccinați sau orice altă situație față de cele de mai sus

Medicul de familie declară pacientul vindecat, dacă nu mai sunt simptome, cel mai devreme în 7 zile/10 zile, în funcție de cazurile de mai sus. Starea de vindecat se comunică DSP prin scrisoare medicală.

Regulile sunt stabilite prin Ordinul ministrului sănătății nr. 35/7 ianuarie, publicat în Monitorul Oficial nr. 26/9 ianuarie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: AȚI VĂZUT-O? O minoră din Ocna Mureș a plecat de acasă și nu a mai revenit. Familia și poliția o caută

Publicat

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: IPJ Alba a anunțat, luni după-amiaza, că minora a fost găsită.

Potrivit IPJ Alba, la data de 22 ianuarie 2022, în jurul orei 18:00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către o femeie din oraș, cu privire la faptul că fiica sa, Ciurar Maria Gabriela, de 13 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

 • 150 cm înălțime;
 • 45 kg;
 • corpolență atletică;
 • ochi căprui;
 • păr brunet;

La data plecării purta pantaloni de culoare neagră cu dungi albe, geacă neagră și încălțăminte sport, alb cu negru.

Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Test antigen rapid, pozitiv la suc de portocale și Coca Cola. Explicația autorităților, într-o postare pe RoVaccinare

Publicat

Autoritățile au reacționat la o postare în care un test antigen rapid iese aparent pozitiv după ce o cantitate mică de suc de portocale este turnată pe el, intens distribuită în ultima vreme.

Reprezentanții RoVaccinare au postat o explicație.

”O bazaconie a fost distribuită de peste 90 de mii de ori: Sucul de portocale este „pozitiv” la COVID-19. NU, acesta doar distruge testul antigen!

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare a fi un rezultat pozitiv, a fost distribuit de zeci de mii de ori la mijlocul lunii ianuarie 2022, cu afirmații că aceasta este o dovadă că testele rapide nu sunt fiabile.

Cu toate acestea, la fel cum un test de sarcină nu este menit să fie folosit de un bărbat sau cu o probă din saliva unei femei, testele antigen Covid-19 nu sunt menite să fie utilizate cu mostre de alimente.

Testele pentru Covid-19 au fost subiect de dezinformarea încă de la începutul pandemiei.

AFP a demontat, de asemenea, multe alte videoclipuri în care diferite alimente și băuturi au fost folosite pentru a susține că testele Covid-19 nu sunt de încredere sau că numărul de cazuri este umflat: cu Coca-Cola si sos de mere, Red Bull, bere sau apă de la robinet, precum și cu căpșuni. AFP a verificat deja afirmațiile cu privire la sucul de portocale și testele de antigen în spaniolă și în sârbă.

Cum funcționează un test antigen Covid-19?

Există în prezent sute de teste diferite pentru Covid-19 care pot fi împărțite în două categorii: cele de diagnostic (test PCR și antigen) pentru a determina dacă o persoană este infectată și cele serologice, care arată dacă o persoană a fost infectată în trecut.

Testele antigen sunt mai puțin sensibile și mai puțin fiabile decât testele PCR, dar sunt mai rapide. Pentru a obține un rezultat pozitiv, trebuie să existe o cantitate mai mare de virus. Aceasta înseamnă că în momentul infecției cu SARS‑CoV‑2, când există încă doar o cantitate mică de virus în organism, testul antigen poate arăta în mod eronat un rezultat negativ”.

O altă explicație, legată de testul aparent pozitiv în raport cu Coca Cola, puteți vedea mai jos:

Foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID pentru copii sosește în țară. Cum vor fi distribuite dozele

Publicat

114.000 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge mâine în România. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor sosi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe la data de 26 ianuarie, iar dozele vor fi distribuite după cum urmează:

Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.

Reamintim că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar până astăzi, 24 ianuarie – ora 08.00, au fost înregistrate 3.355 astfel de solicitări.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate