Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Leul românesc, în cădere liberă. Euro, la un nou nivel maxim din ultimii cinci ani. Explicaţii de la BNR

Publicat

bani lei monede

Leul românesc pare să fie în cădere liberă, vineri fiind înregistrat un nou record istoric negativ, pe piaţa interbancară. La mai puţin de o oră după ce BNR a afişat cursul de 4,6390 lei pentru un euro, pe piaţa interbancară valoarea monedei europene a atins pentru prima dată în istorie valoarea de 4,6533 lei. Reprezentanții BNR spun însă că nu trebuie să ne îngrijorăm.

“De multă vreme Banca Naţională subliniază că nu trebuie să tragem concluzii după o zi sau două de creşteri sau de scăderi. Acum, sigur că da, suntem în a patra zi de creştere continuă şi în ziua în care a avut loc şedinţa Guvernului, care a emis şi a aprobat ordonanţa de urgenţă, în ziua aceea s-a produs o schimbare de prag de la 4,5 la 4,6 şi tot creşte, 4,61, 4,62. Astăzi 4,63. Nu sunt creşteri semnificative, e vorba de doar câţiva bani”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, citat de digi24.ro.

Joi, BNR a afişat un curs de 4,6279 lei/euro. Nivelul anunţat vineri este cel mai mare în ultimii cinci ani și trei luni, când BNR afişa, la 3 august 2012, un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul adoptării de către Guvern a modificărilor fiscale prin ordonanță de urgență, a protestelor împotriva acestor măsuri, criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat asupra acestui trend negativ al monedei naționale. Mulți analiști vorbesc chiar de depășirea pragului de 4,70 lei. „Cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem”, a spus Isărescu la începutul săptămânii.

Deja euro se vinde cu 4,7 lei la băncile comerciale, după ce la BNR moneda unică a atins valoarea maximă a ultimilor cinci ani.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax