Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liber la evaziune: CCR a respins sesizarea privind dezincriminarea evaziunii mai mici de un milion de lei

Publicat

impozite bani taxe

Liber la evaziune: CCR a respins sesizarea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale mai mici de un milion de lei.

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei la legea care dezincriminează evaziunea fiscală, dacă prejudiciul e plătit, potrivit surselor G4Media.

Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Ionel Dancă (Forţa Dreptei) au anunţat în decembrie că parlamentarii acestor partide depun sesizare la CCR împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală.

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Liber la evaziune: merită să încerci să păcălești statul

Dacă este prins, un evazionist trebuie să dea banii înapoi pentru a nu merge la pușcărie.

De asemenea, i se mai aplică un spor 15%, la care se adaugă dobânzi și penalități. În acest caz, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală.

Dacă se ajunge în instanță, evazionistul trebuie să scoată din buzunar un spor majorat de 50%. Merită, pentru că scapă de pușcărie.

Asta chiar și dacă procesul a început, el poate plăti în timpul judecății, dacă constată că se îngroașă gluma.

Tot PSD a depus încă un amendament care îngroapă măsurile anti-evaziune: doar dosarele de evaziune fiscală peste 10 milioane de lei se trimit la DNA, față de pragul de 5 milioane de lei propus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Un al treilea amendament, tot de la PSD, îngreunează și procedura. Practic, este vorba despre prejudiciu, care poate fi contestat de evazionist.

„Prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză” și „într-un timp rezonabil”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 19.03.2024 at 13:05

    Păi nu e PSD-ul prăduitorul nr.1 al ţării ? La ce poţi să te aştepţi de la ei ? Furăciunea, este sloganul lor.

  2. Cornelia

    marți, 19.03.2024 at 13:57

    ce salariu au astia de la ccr ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax