Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liberalii cer prevedere explicită că nu vor fi alte majorări de taxe și impozite în 2024. Amendament depus la Legea bugetului

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

PNL depune la Parlament amendamentul la Legea bugetului pe 2024, prin care să fie clarificat că anul viitor nu vor mai fi alte majorări de taxe, nu se introduc impozite noi și nu se elimină facilități.

Inițiativa aparține deputaților liberali Florin Roman (Alba) și Bogdan Huțucă.

Amendamentul reprezintă decizia PNL de la începutul acestei săptămâni.

Ce prevede amendamentul

”După articolul 80, se introduce un nou articol 801, cu următorul cuprins:

Art. 801 – În temeiul prevederilor art.3 lit.e), ale art.4 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și ale art.5 alin.(2) lit.d) din Legea nr.69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare, cu modificările și completările ulterioare,

  • pe parcursul exercițiului financiar 2024 nu se adoptă/aprobă acte normative cu intrarea în vigoare înainte de 1.01.2025

prin care

    • se realizează creșteri ale cotelor de impozitare sau lărgirea bazelor de impozitare, în vigoare la data de 1.01.2024,
    • se elimină sau se reduc facilități existente sau
    • se stabilesc alte impozite și taxe decât cele avute în vedere la fundamentarea veniturilor bugetului general consolidat, prevăzute de prezenta lege.

De ce au fost necesare precizările

Inițiatorii motivează că proiectul de buget de stat și proiectul de buget de asigurări sociale de stat pentru anul 2024 au fost construite în baza unui cadru fiscal aplicabil de la data de 1 ianuarie 2024.

”Așadar, în vederea întăririi disciplinei financiare și a asigurării predictibilității politicii fiscale, este necesară introducerea în Legea bugetului de stat pentru anul 2024 a unei prevederi exprese și explicite privind menținerea unui nivel predictibil de impozitare.

Acesta reprezintă și un principiu enunțat și asumat de către Guvernul României și de către Ministerul finanțelor, că pe parcursul anului 2024

  • NU se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi
  • NU se majorează cele existente și nici nu se lărgesc bazele de impunere
  • NU se elimină și NU se reduc facilităţi existente – condiție esențială pentru a asigura o creștere economică solidă și pentru a proteja antreprenorii români și puterea de cumpărare a populație”.

Legea bugetului de stat, la Parlament

Proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 au fost aprobate joi, de Guvern.

La Parlament, deputaţii şi senatorii pot depune amendamente la cele două proiecte până duminică la ora 14.00. Luni, la ora 10.00, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget – finanţe.

De asemenea, începând de luni, ora 11.00 şi până la ora 15.00 vor avea loc şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget.

Luni, între 12.00 şi 13.00, vor avea loc dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget – finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget – finanţe se vor desfăşura de luni, ora 16,00 până la finalizare, iar marţi, la ora 18,00, se vor depune rapoartele asupra proiectelor de buget la Birourile permanente.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20.00, urmând ca votul final să fie dat miercuri.

„Nu ne permitem ca anul viitor să mai creştem taxe şi impozite. Este deja o decizie în implementare, o mare parte a măsurilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Ca atare, nu putem să venim cu încă o povară pe mediul pentru afaceri”, anunța Nicolae Ciucă, la începutul săptămânii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax