Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liberalii comentează disensiunile din PDL Alba: „Mulţi primari, viceprimari şi consilieri vor prefera să candideze independent”


Publicat

Tensiunile ce trenează de câteva săptămâni în interiorul PDL Alba, cauzate de alegerea candidatului la Primăria Sebeş nu au trecut neobservate de reprezentanţii Opoziţiei. Liberalii atrag atenţia asupra acestor disensiuni, care îşi vor produce afectele la alegerile din acest an. Deputatul Călin Potor susţine că în PDL Alba, la ora actuală, s-au individualizat trei tabere, respectiv cea a preşedintelui Mircea Hava care îl vrea la Sebeş pe Dorin Nistor, cea a lui Ion Dumitrel, aflat de partea lui Mugurel Sârbu şi tabăra deputatului Clement Negruţ, care l-ar dori primar pe Adrian Bogdan.

Neînţelegerile din PDL Alba au fost aduse în discuţie în cadrul conferinţei de presă a PNL Alba, unde deputatul Călin Potor a simţit nevoia să sublinieze că a remarcat că la nivelul judeţului Alba „a mai apărut o jumătate de tabără a PDL-ului. Dacă până acum era tabăra Hava-Dorin Nistor, tabăra Dumitrel-Pereş-Mugurel Sârbu, a mai apărut cea a lui Clement Negruţ cu Adrian Bogdan de la Sebeş. Am aflat de dorinţele preşedintelui Hava de a sonda personalităţi cunoscute pentru a fi candidaţi la Primărie la Sebeş, cum ar fi Dobra, Negruţ, Bianu probabil, sunt mulţi oameni pe care să îi poată sonda. O să aducă un candidat pe care sebeşenii să îl voteze pentru că oricum de meritat nu şi-l merită. Nu pot decât să sesizez că lucrurile merg din ce în ce mai prost în cadrul PDL-ului”.

La rândul său, deputatul Teodor Atanasiu susţine că aceste neînţelegeri din PDL se vor vedea imediat „pentru că urmează alegeri locale, o să vedeţi foarte mulţi primari, viceprimari, consilieri locali sau judeţeni care sunt membri PDL şi care vor refuza să mai candideze din partea PDL la alegerile locale. Eu sunt convins că o parte dintre aceşti aleşi locali vor prefera să candideze independent sau din partea altor partide politice, fiindcă PDL înseamnă o piatră de moară legată de gâtul candidatului, care îl trage frumos în jos şi mulţi vor dori să îşi dezlege această piatră de moară. La Sebeş cred că va fi primul spectacol public în care veţi auzi declaraţii de primari, viceprimari şi consilieri care nu or să mai candideze din partea PDL”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate