Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Liberalii din Alba, la 143 de ani de la înființarea PNL. Au depus o coroană de flori la statuia lui I.I.C. Brătianu


Publicat

În 24 mai se împlinesc 143 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. Cu această ocazie, liberalii din Alba Iulia au organizat joi o conferință de presă unde s-a discutat despre istoria acestei zile și, alături de primarul Mircea Hava, au depus o coroană de flori la statuia lui Ion I.C. Brătianu, de pe al cărei soclu sunt picate, pe o parte, aproape toate bucățile de gresie. 

Prezent la conferință, istoricul Constantin Inel, membru PNL Alba, a vorbit despre începuturile și evoluția acestui partid, discuție care a ajuns și la fuziunea dintre PNL și PDL, despre care viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa spune că s-a terminat definitiv. Asta deși în interiorul partidului încă există funcții dedicate unora din fostul PNL sau fostul PDL, un exemplu concret fiind viitorul vicepreședinte al CJ Alba, care va fi pus din rândul foștilor susținători ai lui Traian Băsescu.

Legat de istoria partidului și de Ion I.C. Brătianu, liberalii au fost întrebați de ce nu au încercat să repare pentru această aniversare soclul statuii din centrul orașului, de pe care sunt căzute bucăți întregi de gresie. Aceștia spun că astfel de „investiții” sunt mai complicate și necesită parcurgerea unei birocrații destul de stufoase.

„Există un proiect prin care vom reface atât statuile, ați văzut că statuia lui Iuliu Maniu este mult mai distrusă la soclu”, spune viceprimarul Gabriel Pleșa.

Directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel spune despre acest subiect că astfel de monumente sunt de for public și sunt clasate, motiv pentru care reabilitarea lor se poate face doar în baza unor proiecte.

„Din păcate, nu mai sunt normele, nici măcar europene, care să-ți permită să faci ceva fără avizarea acestor proiecte. Acest lucru era deja planificat în ceea ce se întâmplă în Anul Centenarului la Alba Iulia. E adevărat că lucrurile stau uneori jenant când ne gândim că suntem destul de puțin potenți financiar, nu ca și partid, ca și societate, astfel că tot ce înseamnă monumente puse în pericol sunt lăsate pe o listă de așteptare cu prioritate zero”, a declarat Inel.

După conferința de presă, liberalii au depus o coroană de flori la statuia lui Ion I.C. Brătianu din centrul oraşului Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. zoro

    marți, 29.05.2018 at 12:39

    Fain soclu este rustic!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Trei cutremure de intensități mici s-au produs în România în doar 12 ore, în două zone seismice diferite

Publicat

cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 a avut loc sâmbătă dimineața în județul Argeș și alte două s-au produs în Vrancea. 

Toate trei, în doar 12 ore.

Cutremurul a avut loc la ora 8.48 în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, în județul Argeș, a informat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Acesta a avut magnitudinea 3,1 și a avut loc la adâncimea de 5 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Sibiu (53 km), Pitești (68 km), Brașov (82 km), Ploiești (124 km), Craiova (139 km), București (163 km).

Acesta este al treilea cutremur cu magnitudine de peste 3 produs în ultimele 12 ore.

Alte două cutremure, în Vrancea

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un alt cutremur a avut loc sâmbătă dimineața la ora 5.53 și a avut magnitudinea de 3,2.

Seismul s-a produs în județul Vrancea la adâncimea de 87 de kilometri și a avut loc în apropierea orașelor Brașov (76 km), Ploiești (93 km), Bacău (100 km), Galați (117 km), Brăila (119 km), București (145 km).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,5, a avut loc în Vrancea vineri seara, la o adâncime de aproximativ 140 de kilometri.

Orașele în care s-a simţit au fost Braşov, Bacău, Ploieşti, Galaţi, Brăila şi Bucureşti.

De la începutul lunii, în România, s-au produs nu mai puțin de 21 de seisme. Cel mai puternic din acest an, însă, a fost în luna mai – magnitudinea a fost 4,7.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Congresul PNL, moment tensionat pentru liberali. Lupta dintre Cîțu și Orban a scindat filalele județene. Situația la Alba

Publicat

Congresul PNL de alegeri are loc sâmbătă, la București, într-un context intern foarte tensionat, generat de cele câteva luni de campanie internă marcată de scandalui între cei doi candidați la funcția de președinte: Ludovic Orban și Florin Cîțu. 

Nu a fost doar o simplă campanie internă.

Lupta dintre cei doi s-a dus public, la televiziuni, nu doar în interiorul formațiunii.

Atacurile dintre cele două tabere au determinat deschiderea unor conflicte mocnite la nivel local.

Candidaturile celor doi au împărțit partidul, iar lupta deschisă dintre ei a fost dublată și la nivelul organizațiilor județene.

A fost și cazul organizației din Alba, una dintre cele mai puternice din țară.

Lupta dintre cele două tabere, Orban și Cîțu, a generat și o reglare a conturilor între Ion Dumitrel și Mircea Hava.

La conferința județeană a PNL Alba, Dumitrel l-a învins pe Hava și a devenit noul președinte al filialei.

Momentul a fost presărat cu atacuri directe și chiar ”momente artistice” și a arătat că problemele dintre cele două tabere erau destul de mari.

Acum, Dumitrel îl susține pe Cîțu, ceea ce înseamnă că majoritatea delegaților din județ vor vota pentru acesta.

Delegații din județ au plecat spre București, încă de ieri, majoritatea grupați în mașinile personale.

Ce s-a întâmplat la Alba, s-a întâmplat aproape peste tot în țară.

Orban și Cîțu au încercat să își impună oamenii la nivel local, pentru a controla voturile delegaților din țară, la congres.

Practic, delegații au fost aleși în așa fel încât voturile să meargă controlat spre liderul susținut.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, despre care s-a speculat în presă că s-a implicat profund în alegeri, pentru a-l propulsa pe Florin Cîțu la cârma partidului, şi-a anunţat şi el prezenţa la congres, care începe la ora 11.

Congres cu 5.000 de oameni, în plină pandemie

Congresul are loc într-un context epidemiologic complicat în capitală, din cauza numărului mare de cazuri de COVID.

ORganizatorii au anunțat că pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri.

Intrarea în sala reuniunii se face numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.

De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nici o organizaţie nu va avea invitaţi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Povestea uitată a jandarmului din Alba care a murit ars de viu, lovit de un cocktail molotov, la Mineriada din septembrie 1991

Publicat

În urmă cu exact 30 de ani, pe 25 septembrie 1991, un tânăr jandarm din județul Alba a protejat cu prețul vieții sediul Guvernului.

Era în toi a patra mineriadă, iar minerii conduși de Miron Cozma erau la București și cereau demisia lui Petre Roman. 

Nimeni nu a fost tras la răspundere, nu a fost deschis niciun dosar penal și nimeni niciodată nu a anchetat moartea jandarmului, care a ars de viu pe holurile Guvernului. 

Pe 25 septembrie, hoardele de mineri atacau clădirea Guvernului.

Printre forțele de ordine detașate să oprească atacul minerilor era și Nicolae Lazăr, un tânăr de doar 21 de ani din comuna Horea.

Nicoale era încorporat la Unitatea Militară de Jandarmi din Fălticeni, pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu.

Tânărului scutier i s-a dat misiunea de a păzi, alături de alți colegi, principalele intrări în clădirea Guvernului.

Afară, colegii săi au creat un cordon pentru a respinge minerii care atacau clădirea.

Lovit de un ”cocktail Molotov”

La un moment dat minerii au început să arunce cu sticle incendiare prin geamurile deschise ale clădirii.

Unul din ”cocktail-urile Molotov” care zburau în jur, l-a lovit în plin pe tânărul jandarm din Alba.

Într-o secundă, uniforma i-a fost cuprinsă de flăcări și acesta s-a prăbușit la podea. Masca de cauciuc i s-a topit pe față, iar el a căzut ars de viu.

Jandarm rănit în timpul mineriadei

În busculada creată, jandarmul a fost transportat de urgență la spital. După patru zile, a murit la Spitalul Titan.

Mărturiile teribile ale tânărului jandarm

Există chiar și o declarație dată de mama tânărului jandarm pentru ziarul Adevărul.

„Copilul meu a făcut parte din trupele de jandarmi Bucureşti-Băneasa. A fost chemat să apere Guvernul.

Un miner a aruncat cu o sticlă incendiară şi Culae a luat foc. I s-a topit masca de cauciuc pe faţă.

Mi-au povestit colegii lui. Obrajii, buzişoarele, ochişorii, toate au ars.

A murit după patru zile, în chinuri cumplite, la Spitalul Titan.

Ce simte o mamă când îşi trimite fiul la oaste să-i apere apere ţara cu onor, iar ţara îl azvârle înapoi mort şi fără faţă?”, declara, în urmă cu ani mulţi de zile, mama lui Nicolae Lazăr, pentru Adevărul.

Însă, Nicolae Lazăr nu a fost unica victimă a acelui 25 septembrie de foc. Au mai pierit atunci studentul Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu, o tânără femeie de 27 de ani, mamă a doi copii.

Spre deosebire de soldatul Lazăr, cei doi nu au fost ucişi de mineri, ci de proiectile trase dinspre clădirea Guvernului, însă şi ei au trecut prin suferinţe atroce.

Niciun dosar penal

Niciodată nu a fost deschis vreun dosar penal pentru moartea jandarmului din Alba.

Anchetatorii n-au găsit probe şi nici vreun posibil vinovat din mulţimea de mii de oameni care se afla în Piaţa Victoriei în septembrie 91.

”A fost cel mai mic, mezinul familiei. Nu pot să spun multe, nu mă lasă lacrimile. Am vorbit cu autorităţile, mi-a spus că se vor rezolva.

Nu s-a rezolvat nimic. Noi, ca să mergem să deschidem proces, posibilităţi nu am avut şi nici nu avem. Dumnezeu cu mila!”, a spus Gheorghe, unul dintre fraţii lui Nicolae Lazăr, citat de adevărul.ro.

Mai mult de atât, după ce mama jandarmului a făcut o sesizare la Asociația Victimelor Mineriadelor, asociația a făcut o plângere la parchet, dar la fel fără nici un rezultat.

„Noi am făcut sesizare către Parchetul Militar şi direct la Surdescu (unul din procurorii responsabili de dosarele mineriadelor – n.r.) să se ocupe şi de cazul acestui decedat care era în timpul serviciului şi NI-MIC. Am tot făcut reveniri fără răspunsuri…

Au trecut 25 de ani, am discutat şi cu procurorul general Augustin Lazăr şi a zis că o să se informeze, dar nimeni nu mai ştie nimic de dosarul ăsta”, declara în 2016, pentru Epoch Times România, Viorel Ene președintele AVMR.

Cine era Nicolae Lazăr

”Eroul, sublocotenent (p.m.) Nicolae I. Lazăr, s-a născut în comuna Horea, județul Alba, într-o familie numeroasă de oameni simpli, dar cu dragoste de țară. Acesta a fost încorporat la Centrul de Instrucție Jandarmi Fălticeni, la terminarea căruia a fost repartizat la Comandamentul Național al Jandarmeriei din București.

Aici a fost cunoscut de comandanții săi ca fiind un militar foarte bine pregătit profesional, sincer, corect, cinstit și pe care te puteai baza în orice situație.

Proba demnității și curajului său a fost pusă la grea încercare la 25 septembrie 1991, când numeroși cetățeni nemulțumiți de măsurile de austeritate adoptate de puterea de atunci au început să manifesteze violent în Piața Victoriei.

În fața asaltului acestora s-a aflat și ostașul jandarm Nicolae I. Lazăr, care, fără a ezita, și-a dat viața pentru a apăra Guvernul României”, precizează Jandarmeria României într-o postare pe Facebook, cu ocazia comemorării acestuia.

În urmă cu câteva zile, joi, 16 septembrie a fost organizat un ceremonial la monumentul sublocotenentului post mortem Nicolae Lazăr, în cadrul căruia jandarmii din Alba s-au rugat pentru sufletul colegului lor.

sursă: adevărul.ro, epochtimes-romania.ro, rfiromania.

sursă foto: Capturi ecran YouTube

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Certificatul de vaccinare este valabil și fără doza a treia? Răspunsul secretarului de stat Andrei Baciu

Publicat

Rămâne valabil certificatul verde pentru toate persoanele vaccinate în forma actuală, chiar dacă nu au făcut și doza a treia de vaccin?

Răspunsul este pozitiv, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la Interviurile Digi24.ro.

„În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson”, a spus secretarul de stat în ministerul Sănătății.

„Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi”, a explicat el.

Cine poate face doza a treia

„Se administrează în primul rând persoanelor care au riscuri biologice și riscuri ocupaționale. Toată lumea care are cel puțin șase luni de zile de la rapel poate face doza a treia de vaccin”.

Vaccinarea cu doza a treia va începe în România marți, 28 septembrie.

Andrei Baciu a explicat, totodată, că nu se poate vorbi despre discriminare între vaccinați și nevaccinați prin impunerea folosirii certificatului verde, ci că acesta este singura metodă prin care economia poate să rămână deschisă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate