Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIBERTATEA: Cine controlează Kronospan Sebeș și cum sunt protejați cetățenii de poluare, de către Ministerul Mediului

Publicat

kronospan

Jurnaliștii ziarului Libertatea au realizat o anchetă legată de prezența Kronospan în România și despre modul în care autoritățile supraveghează impactul acestei companii asupra mediului, în orașele în care aceasta deține fabrici. 

”În locul „plămânilor verzi” care dispar, unii dintre marii consumatori de lemn din România pun ceva în loc: poluare. Am încercat să aflăm cum apără Ministerul Mediului şi alte instituţii abilitate sănătatea cetăţenilor români când au în faţă mari companii din industria lemnului”, a scris Libertatea în articolul despre Kronospan.

APM Alba măsoară „manual”

La Sebeş, unde Kronospan are o istorie mai lungă de confruntări cu societatea civilă, formaldehida este măsurată de trei entităţi: Kronospan, adică „automonitorizare de către agentul economic”, cum o numeşte ANPM, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba şi Primăria Sebeş.

Jurnaliștii de la libertatea au descoperit că trei măsurători diferite dau trei rezultatediferite.

De pildă, pentru data de 17 februarie 2020, într-un raport al calităţii aerului, Primăria Sebeş a dat alerta în oraş, anunţând un nivel de 0,013 mg / mc de formaldehidă. APM Alba, condusă de Mărioara Popescu, a găsit, în acea zi, valori de 0,001 mg / mc ale formaldehidei în aerul din Sebeş, potrivit raportului lunar de pe site-ul oficial al instituţiei.

Datele din rapoartele APM Alba sunt furnizate în urma prelevărilor manuale şi determinărilor chimice efectuate în laboratorul agenţiei.

Mărioara Popescu a pus aceste nepotriviri pe seama amplasării instalaţiilor de monitorizare şi a anunţat că va amplasa staţia APM lângă staţia Primăriei, să vadă dacă mai există diferenţe.

În iunie anul acesta, Primăria Sebeş a încheiat un protocol de colaborare cu APM Alba pentru monitorizarea calităţii aerului din oraş. De la începutul anului, senzorul pentru formaldehidă instalat de Primărie a fost trimis de mai multe ori la recalibrat.

Cine controlează fabrica de la Sebeș

Prima mare investiţie a Kronospan a fost în judeţul Alba, la Sebeş, achiziţionând, în 2004, fosta fabrică de plăci PAL construită de Gruppo Frati, devenită Kronospan Sebeş SA.

Acţionar majoritar este Kronospan Holdings West SE, din Malta, potrivit Libertatea.ro.

În poziţia de administrator figurează Hajigeroghi Lambros, Spiros Spyrou şi bulgarul Nikolay Bankov. În 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industrială o instalaţie de producere a formaldehidei, operată de Kronochem Sebeş SRL.

Administrator este Nikolay Bankov, iar ca acţionar majoritar apare, pe termene.ro, compania Kronospan Chemical Holdings Limited, cu sediul în Cipru.

Sursă: Libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Padurea

    miercuri, 28.07.2021 at 06:57

    Controlati camioanele supraincarcate cu busteni si ar fi de ajuns !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax