Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liderii UDMR discută în partid intrarea la guvernare alături de PNL. Ce ministere vizează și ce majoritate s-ar putea forma

Publicat

Liderii UDMR au discuții interne pentru intrarea la guvernare alături de PNL. Se pare că aceștia vor cere trei ministere: Cultură, Mediu şi Sănătate și mai multe funcţii de prefect şi secretar de stat.

Ultima dată, UDMR a fost la guvernare în 2014, în Guvernul Ponta.Doi ani mai târziu, maghiarii au semant un protocol de colaborare cu PSD şi ALDE, fără a avea miniştri.

Miza e Ministerul Culturii, portofoliu râvnit chiar de liderul partidului Kelemen Hunor, potrivit surselor ziarului Adevărul.

O altă variantă ar fi Hegedus Csilla, fost ministru al Culturii pentru câteva zile în guvernarea Ponta. Şansele ca PNL să cedeze Ministerul Sănătăţii sunt infime, prin urmare UDMR ar mai putea primi Ministerul Mediului, în cazul în care Alianţa USR PLUS rămâne în afara guvernării.

PMP ar urma să primească funcţii de secretar de stat, şefia unor comisii parlamentare, prefecţi şi directori de instituţii deconcentrate, astfel încât Eugen Tomac şi restul partidului să simtă că sunt la putere.

De partea cealaltă, UDMR ar urma să fie alimentată cu bani de la Ministerul Dezvoltării pentru primarii maghiari din Harghita, Covasna şi Mureş.

Practic, UDMR ar repeta scenariul din epoca Dragnea, când nu a intrat oficial la guvernare, dar a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu PSD şi ALDE.

Astfel, în ultimii patru ani, UDMR nu a fost, scriptic, la putere, însă, financiar, a beneficiat de toate avantajele guvernării.

PNL, PMP şi UDMR fac parte din aceeaşi familie politică europeană (PPE), un catalizator politic, dar şi un pretext pentru  formarea unei majorităţi care să excludă Alianţa USR PLUS.

În schimb, Klaus Iohannis insistă pentru o guvernare alături de USR PLUS, care să ofere o majoritate stabilă în Parlament.

Sursă: Adevarul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate