Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liderul unei secte din Hunedoara, arestat preventiv: Este cercetat pentru viol și hărțuire sexuală. Cine sunt ”Copiii Soarelui”

Publicat

politie mascati

Liderul unei secte, a unei comunități spirituale din Dumbrava de Sus, județul Hunedoara, a fost arestat preventiv și este cercetat pentru viol, hărțuire sexuală, șantaj sau împiedicarea accesului la învățământ. 

Este vorba despre F.A. V., un fost miner, care a înființat un centru de meditație, ce în timp s-ar fi transformat într-o sectă numită ”Copiii Soarelui”. Ancheta și implicit perchezițiile care au dus la arestarea preventivă au fost demarate după apariția unor informații în spațiul public. 

În urmă cu o lună, în publicația scena9.ro, jurnalista Delia Marinescu, a realizat o anchetă în care mai mulți tineri care au făcut parte din secta ”Copiii Soarelui” au vorbit despre ceea ce se întâmpla în comunitate.

Articolul: ”Am realizat că am fost într-o sectă”. Copiii Soarelui rup tăcerea

În timpul perchezițiilor, au fost identificați și 23 de minori care nu au fost lăsați de către liderul spiritual să meargă la școală. În linii mari, bărbatul arestat preventiv ar fi practicat Vipassana, o formă de meditație budistă, însă acesta nu ar fi fost acreditat să predea tehnica.

Centrul de meditație de la Dumbrava de Sus

Potrivit site-ului centrului de meditație: ”centrul de meditatie Vipassana de la Dumbrava de Sus a fost înființat în anul 1997 de catre A. F. care este și fondatorul Asociației Culturale „Copiii Soarelui”. Împreună cu membrii fondatori ai asociatiei, îndrumătorul Ardelean Farcaș a pus bazele centrului în jurul căruia s-a constituit o comunitate de oameni tineri și entuziaști. Această așezare de munte cu peisaj mioritic și vibrație pură fusese deja descoperită în 1984 de catre foarte tânărul pe atunci A. F”.

Comunicatul poliției

Poliția Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariția în spațiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracțiuni contra libertății persoanei și infracțiunii contra integrității sexuale, ce ar fi fost săvârșite în cadrul unei comunități (având statut de „asociație culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad.

În urma activităților investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunități în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărțuire sexuală și de viol).

Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învățământul general obligatoriu a minorilor care trăiesc în cadrul comunității, aceștia nefiind înscriși la nici una dintre unitățile de învățământ ale statului roman.

Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, la data de 24 mai 2022, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara – Serviciul de Investigații Criminale, cei ai Poliției Municipiului Brad, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale şi al I.J.J. Hunedoara au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului Brad şi a unor localităţi învecinate, ocazie cu care au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace materiale de probă.

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate în prezența reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Hunedoara, care au evaluat situația celor 23 minori prezenți, la fața locului fiind prezente și două echipaje medicale, având în vedere faptul că în cadrul acestei comunități se aflau și femei însărcinate.

La data de 25 mai 2022, în urma probatoriului administrat în cauză, poliţiştii au luat față de bărbat măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de șantaj, viol, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.

Joi, 26 mai, Judecătoria Brad a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile a bărbatului, care a fost depus în Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă Hunedoara – Deva. În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax