Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Limită minimă de despăgubire pentru asigurarea RCA, de 5 milioane euro, pentru vătămări corporale şi decese. Proiect

accident rca

Publicat

accident rcaLimita minimă de despăgubire pentru asigurarea RCA ar putea fi de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite. Prevederea este trecută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind RCA pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

„In prezentul proiect de act normativ sunt reglementate limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene. Pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro. Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro”, se arata in document.

Limitele de raspundere sunt revizuite din 5 in 5 ani, in functie de evolutia indicelui european al preturilor de consum (IEPC) stabilit in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizati ai preturilor de consum si sunt prevazute in reglementarile Autoritatii de Supraveghere Financiara.

O alta noutate o constituie posibilitatea rascumpararii partii din prejudiciu suportata de asigurat. Prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului, asiguratul compensand asiguratorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitarii despagubirii cuvenite persoanei prejudiciate.

Conform aceluiasi document, ar putea fi introdus un sistem national general de control al preturilor in cazul RCA pentru a se putea interveni asupra nivelului primei, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.

În document se precizeaza ca „piata asigurarilor este liberalizata complet din punct de vedere al stabilirii preturilor, respectiv primelor de asigurare, ASF neputand interveni asupra conditiilor de asigurare decat in masura in care acestea pot fi dovedite ca fiind abuzive in relatia cu asiguratii”.

Potrivit Ordonantei RCA, soferii vor avea posibilitatea de a incheia polite o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.

De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului.

„Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze cererea de despagubire catre asiguratorul RCA sau catre propriul asigurator RCA in cazul compensarii directe, in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), in cazul producerii unui risc acoperit de acesta in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta”, se mai arata in document.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax