Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Linia Solară” pe scenă la Alba Iulia. Teoria scandalului într-o relație: regrete, dorințe și cuvinte aruncate la 5 dimineața

Publicat

E cinci dimineața în casa Barbarei (Ilinca Manolache) și a lui Werner (Ionuț Vișan), iar cei doi duc o ceartă care a început în urmă cu șapte ore. Șapte ore de când își tranșează cei șapte ani de căsnicie și de când Barbara vrea ca Werner să treacă linia solară. 

Este o ceartă între filosofia Barbarei care vede lucrurile prin prisma sentimentelor și gândirea dură și logică a lui Werner care ar vrea să calculeze tot. 

Cei doi sunt într-un ring de box. Pentru că asta a găzduit scena teatrului din Alba Iulia miercuri. Bine nu un ring în totalitate, dar unul pe care cei doi nu îl părăsesc până la finalul luptei.

Problema dezbătută într-un ring de box

Nu trebuie să fi trecut de foarte multe ori printr-o sală de lupte, sau un teatru pentru a înțelege scenografia făcută de Tudor Prodan. Spectacolul Teatrului Act te transpune într-un spațiu intim, în care doar două persoane încap și în care problemele se rezolvă doar prin luptă.

O luptă nu pentru a-l răni pe cel de lângă tine, ci pentru a-l păstra.

Un ring de box care are în loc de colțuri patru stâlpi de lumină, care se aprind la țipetele mai puternice, sau se sting în momente de contemplare.

Podeaua ringului – o sticlă crăpată, care când cei doi sunt la pământ a reflectă dorințele și dă senzația de duplicitate a personajelor.

”Problema” spectacolului în contextul actual al societății

Spectacolul în sine poate fi înțeles în toatalitate doar de cine a fost acolo, în locul personajelor: de cei care au stat până la cinci dimineața pentru a tranșa o problemă.

Cred ca fiecare din sală care a trecut printr-o relație serioasă, sau este, a fost căsătorit, a înțeles textul și ceea ce s-a întâmplat pe scenă.

Însă spectacolul are o mare problemă dacă îl pui în contextul actual: violența domestică. Nu te aștepti ca o ceartă într-un cuplu să te țintă cu sufletul la gură, dar o face timp de o oră și 15 minute.

Asta dacă în timpul spectacolului te gândești la una dintre cele mai mari probleme din România, violența în familie. Și gândul la asta te duce dintr-un simplu motiv.

”Microfonul” prezentatorului de ring. Știti pe la meciurile de box din anii 70-80” când microfonul cobora din tavan, iar prezentatorul anunța cei doi luptători.

Acel microfon există și în scenografia spectacolului, însă, este una dintre armele cele mai des folosite în violența domestică: cuțitul.

Un cuțit prins de un lanț, care poate pendula prin jurul ringului și face parte din spetacol. Nu ai cum să nu îl vezi și te neliniștește pe toată durata spectacolului. Este ca buba aia de pe cerul gurii pe care o simți până dispare. E un punct forte al spectacolului foarte bine gândit de regizorul Radu Iacoban și scenograful Tudor Prodan.

Și totuși ce este linia solară

”Linia solară” este motivul scandalului dintre cei doi. Linia pe care fiecare dintre ei trebuie să o treacă pentru a face relația să meargă. Cei doi sunt legați de o problemă, chiar dacă au atâtea de reproșat: încă se iubesc.

Dar se iubesc atât de tare încât divorțul nu este o soluție. Fiecare din ei a intrat în mintea și în sufletul  celuilalt, a intrat s-a bătut în cuie acolo și nu mai poate fi scos de acolo.

Spectacolul este un meci de box în toată regula. Nimeni nu iese din ring, nimeni nu arunca prosopul, iar pe tot parcursul luptei cad și la podea.

Și ca în orice relație, de la podea nu se ridica singuri niciodată, ci ajutat de partener.

Este un text care te ține în priză timp de o oră și 20 de minute și care scoate la suprafață toate regretele a doi oameni care fie nu au vorbit când trebuia, sau care au așteptat momentul să o facă.

Finalul este unul în totală antiteză față de restul spectacolului. De fapt este modul în care se termină orice cearta la cinci dimineața, într-un cuplu care încă se mai iubește.

Iar linia solară, din câte se pare, linia solară poate fi trecută doar dacă ne dezbrăcam și intrăm în hainele celui de lângă noi.

Sursă foto: Anca Iacob, fotograf al Festivalului Internațional de Teatru Povești.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax