Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Linie de garantare de 200 de milioane de euro, pentru Programul „Prima Casă”, aprobată de Guvern

Publicat

Guvernul a aprobat, miercuri, propunerea Ministerului Finanţelor potrivit căreia plafonul de garanţii pentru Programul „Prima Casă” este suplimentat cu 200 de milioane de euro. Aceste fonduri vor putea fi accesate doar de băncile care au epuizat sumele alocate în ultima etapă şi care intenţionează să acorde credite prin asumarea a 50% din risc.

Proiectul Ministerului Finanţelor arată că „pentru anul 2012, plafonul garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, este de 200 milioane euro. Garanţiile se acordă în baza protocoalelor încheiate de finanţatorii cu FNGCIMM, în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori”.

Băncile vor notifica Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) privind intenţia de a solicita sume din plafonul pentru 2012 cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care estimează că vor acorda garanţii până la limita plafonului reutilizat, stabilit prin protocoalele încheiate anterior. FNGCIMM solicită MFP, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării, acordul privind alocarea de sume din plafonul de 200 de milioane euro.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009. Iniţial, statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

În 2011, garanţia statului a fost redusă la jumătate, iar în program au fost incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax