Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pământul nu mai freamătă. Surparea de la Ocna Mureş a stagnat. A fost reluată alimentarea cu gaz şi curent


Publicat

UPDATE: Reprezentanţii ISU au precizat că surparea a stagnat şi prin urmare nu înaintează către zona blocurilor. Astfel, a fost reluată alimentarea cu gaz, energie electrică şi telefonie. Constatarea situaţiei a fost făcută de grupul de experţi condus de prof. dr. univ. Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică.

Oficialii ISU au menţionat că, joi, „la ora 19.00, au fost retrase din dispozitiv forţele şi mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba. La faţa locului au rămas, pentru securizarea zonei afectate, echipaje ale IPJ Alba, compuse din 11 cadre, cu 3 autoturisme şi un echipaj al Poliţiei locale”.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, dimensiunea craterului format în urma surpării de la Ocna Mureş a ajuns la aproximativ 10.500 mp, joi după amiază. Membrii echipelor de monitorizare a zonei susţin că, în ultimele ore, fenomenul nu s-a amplificat.
Reprezentanţii ISU au precizat într-un comunicat că au fost distruse, în totalitate: magazinul „Plus”, magazinul „Optimedia”, un atelier reparaţii frigidere.  De asemenea, prezentau în continuare fisuri în structura de rezistenţă clădirea Administraţiei Financiare Ocna Mureş, sediul S.C. „Mobilserv”  – cu atelier tinichigerie avariat, în pericol de prăbuşire şi hala principală cu fisuri majore. Două case particulare prezentau pericol de prăbuşire, una dintre ele deja avariată în proporţie de 50%, alte două aveau fisuri în structura de rezistenţă. Două cabinete medicale din Ocna Mureş, au fost, de asemenea, afectate, unul de radiologie dentară.

În ceea ce priveşte situaţia arterelor de circulaţie, strada Mihai Eminescu era prăbuşită pe o distanţă de aproximativ 15 metri, în zona magazinului „Plus”, fiind vizibile fisuri pe o distanţă de aproximativ 200 metri. De asemenea, prezenta fisuri şi carosabilul pe strada Nicolae Iorga.

Alimentarea cu gaz este întreruptă, fiind afectaţi 2000 de consumatori din: cartierul Uioara de Sus şi pe str. Nicolae Iorga, str. Minerilor, str. 1 Mai, str. Mihai Eminescu, parţial – pe str. Axente Sever şi str. Ştefan Augustin. Alimentarea cu energie electrică şi apă era, în continuare, întreruptă numai în zona evenimentului.

Dat fiind faptul că spaţiul în care funcţiona Administraţia Finanţelor Publice Ocna Mureş a fost puternic avariat, s-a hotărât ca, începând cu data de 24 decembrie, activitatea AFP Ocna Mureş să se desfăşoare la Aiud, pe strada Simion Bărnuţiu nr. 8, la sediul AFP Aiud. Aici işi vor putea desfăşura activitatea în condiţii optime contribuabilii arondaţi oraşului Ocna Mureş.

Joi dimineaţa, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că fenomenele de la Ocna Mureş stagnează. Suprafaţa craterului era de 0,8 hectare (8000 de metri pătraţi), iar alimentarea cu gaz era întreruptă. Energia electrică şi apa era oprită doar în zona afectată.

Reprezentanti ai ISU, IJJ, IPJ, MApN, CLSU şi SVSU, cu autospeciale, autocamioane şi ambulanţe SMURD, dar şi câte o echipă de la Eon.Gaz, Electrica şi Apa CTTA monitorizează situaţia, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei.

Din Comunicatul ISU Alba:

„-                 au fost evacuate 18 persoane din 5 case şi bunurile din: casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, trezoreria Ocna Mureş, din 2 cabinete medicale şi 1 magazin. Acţiunea de evacuare s-a încheiat la ora 17.40. Persoanele au fost evacuate la rude, prieteni sau în alte locuinţe proprietate personală;

–                 evoluţia fenomenului de surpare stagnează;

–                 în acest moment, suprafaţa craterului este de aproximativ 0,8 ha ( 8000 mp);

–                 Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus;

–                 există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin, 1 atelier de reparaţii electrocasnice şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară;

–                 alimentarea cu gaz este întreruptă, fiind afectaţi un număr de 2000 de consumatori;

–                 alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

  • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate