Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pământul nu mai freamătă. Surparea de la Ocna Mureş a stagnat. A fost reluată alimentarea cu gaz şi curent

Publicat

UPDATE: Reprezentanţii ISU au precizat că surparea a stagnat şi prin urmare nu înaintează către zona blocurilor. Astfel, a fost reluată alimentarea cu gaz, energie electrică şi telefonie. Constatarea situaţiei a fost făcută de grupul de experţi condus de prof. dr. univ. Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică.

Oficialii ISU au menţionat că, joi, „la ora 19.00, au fost retrase din dispozitiv forţele şi mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba. La faţa locului au rămas, pentru securizarea zonei afectate, echipaje ale IPJ Alba, compuse din 11 cadre, cu 3 autoturisme şi un echipaj al Poliţiei locale”.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, dimensiunea craterului format în urma surpării de la Ocna Mureş a ajuns la aproximativ 10.500 mp, joi după amiază. Membrii echipelor de monitorizare a zonei susţin că, în ultimele ore, fenomenul nu s-a amplificat.
Reprezentanţii ISU au precizat într-un comunicat că au fost distruse, în totalitate: magazinul „Plus”, magazinul „Optimedia”, un atelier reparaţii frigidere.  De asemenea, prezentau în continuare fisuri în structura de rezistenţă clădirea Administraţiei Financiare Ocna Mureş, sediul S.C. „Mobilserv”  – cu atelier tinichigerie avariat, în pericol de prăbuşire şi hala principală cu fisuri majore. Două case particulare prezentau pericol de prăbuşire, una dintre ele deja avariată în proporţie de 50%, alte două aveau fisuri în structura de rezistenţă. Două cabinete medicale din Ocna Mureş, au fost, de asemenea, afectate, unul de radiologie dentară.

În ceea ce priveşte situaţia arterelor de circulaţie, strada Mihai Eminescu era prăbuşită pe o distanţă de aproximativ 15 metri, în zona magazinului „Plus”, fiind vizibile fisuri pe o distanţă de aproximativ 200 metri. De asemenea, prezenta fisuri şi carosabilul pe strada Nicolae Iorga.

Alimentarea cu gaz este întreruptă, fiind afectaţi 2000 de consumatori din: cartierul Uioara de Sus şi pe str. Nicolae Iorga, str. Minerilor, str. 1 Mai, str. Mihai Eminescu, parţial – pe str. Axente Sever şi str. Ştefan Augustin. Alimentarea cu energie electrică şi apă era, în continuare, întreruptă numai în zona evenimentului.

Dat fiind faptul că spaţiul în care funcţiona Administraţia Finanţelor Publice Ocna Mureş a fost puternic avariat, s-a hotărât ca, începând cu data de 24 decembrie, activitatea AFP Ocna Mureş să se desfăşoare la Aiud, pe strada Simion Bărnuţiu nr. 8, la sediul AFP Aiud. Aici işi vor putea desfăşura activitatea în condiţii optime contribuabilii arondaţi oraşului Ocna Mureş.

Joi dimineaţa, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că fenomenele de la Ocna Mureş stagnează. Suprafaţa craterului era de 0,8 hectare (8000 de metri pătraţi), iar alimentarea cu gaz era întreruptă. Energia electrică şi apa era oprită doar în zona afectată.

Reprezentanti ai ISU, IJJ, IPJ, MApN, CLSU şi SVSU, cu autospeciale, autocamioane şi ambulanţe SMURD, dar şi câte o echipă de la Eon.Gaz, Electrica şi Apa CTTA monitorizează situaţia, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei.

Din Comunicatul ISU Alba:

„-                 au fost evacuate 18 persoane din 5 case şi bunurile din: casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, trezoreria Ocna Mureş, din 2 cabinete medicale şi 1 magazin. Acţiunea de evacuare s-a încheiat la ora 17.40. Persoanele au fost evacuate la rude, prieteni sau în alte locuinţe proprietate personală;

–                 evoluţia fenomenului de surpare stagnează;

–                 în acest moment, suprafaţa craterului este de aproximativ 0,8 ha ( 8000 mp);

–                 Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus;

–                 există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin, 1 atelier de reparaţii electrocasnice şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară;

–                 alimentarea cu gaz este întreruptă, fiind afectaţi un număr de 2000 de consumatori;

–                 alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax