Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lipsă acută de fonduri la Spitalul Județean Alba: Pacienții plătesc din buzunar serviciile de Radiologie și Laborator

Publicat

spital alba

Problemele financiare cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență Alba de o bună perioadă de timp au ajuns să fie resimțite și de către pacient, mai acut decât înainte. Aceștia sunt nevoiți să plătească din buzunar serviciile medicale oferite de secțiile Radiologie și Laborator. Expertizele medico-legale solicitate de Poliție ar putea fi sistate, din aceleași considerente, din lipsă de fonduri. Aceste probleme sunt consecința nedecontării unor servicii medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Administrației și Internelor.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu a mai decontat serviciile prestate de spital din luna martie, iar suma datorată instituției sanitare se ridică la 2.300.000 lei. „Problema este la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am făcut toate demersurile necesare, însă CNAS nu virează banii către CJAS. De aceea, aceștia nu pot să își plătească datoriile către spital”, a explicat managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă.

Aceste probleme au început să afecteze pacienții în mod direct, aceștia fiind nevoiți să plătească din propriul buzunar anumite servicii medicale, care intrau pe lista celor decontate de CAS. În cazul în care nu dispun de banii necesari, pacienții vor fi trecuți pe o listă de așteptare, până la alocarea de fonduri. „Bugetul de investigații paraclinice pe secția de Radiologie și Laborator este de asemenea foarte redus. Contractul cu Casa de asigurări de sănătate aproape a expirat, iar bugetul alocat a rămas la o zecime din cel din perioada anterioară, adică în loc de 56.000 lei, acum avem undeva la 4.000 lei. Ca atare, avem două variante: ori plătește pacientul și i se face investigația, ori este trecut pe lista de așteptare și va fi tratat când vor fi bani”, a explicat managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă. Pentru o radiografie, un pacient trebuie să scoată din buzunar suma de 15 lei.

Serviciile medicale de urgență sunt gratuite și vor rămâne gratuite. „Urgența are buget separat și nu va fi afectată de această problemă”, a adăugat Nicoleta Coșarcă.

Alte servicii puse în pericol de lipsa de fonduri sunt expertizele medico-legale, efectuate la solicitarea polițiștilor. Ministerul Administrației și Internelor, care este responsabil cu acoperirea acestor sume, nu a mai decontat serviciile de la începutul anului 2011. Este vorba despre datorii de aproape 4 miliarde lei vechi. „Medicina legală efectuează expertize medico-legale la solicitarea poliției. Din ianuarie 2011 avem servicii efectuate și neplătite, în suma de 380.000 lei, din care 290.000 lei sunt aferente anului 2011. Aceste cheltuieli ar trebui să fie decontate de Ministerul Administrației și Internelor. Trusele de alcoolemie sunt cumpărate de noi, dar nu mai avem buget nici măcar pentru ele. Dacă nu vor fi alocați bani, nu vom mai putea efectua aceste servicii”, a explicat managerul spitalului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Proiectul Legii Sănătăţii: Cotă din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru fondul de sănătate | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax