Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LISTA COMPLETĂ a scumpirilor din 2014: Combustibili și gaze, energie electrică, accize la alcool și tutun, taxe pe bijuterii și impozite noi

Publicat

Pe lângă o mulțime de urări de bine, sănătate și prosperitate, Noul An aduce și o listă lungă de scumpiri. Vom plăti mai mult pentru combustibil şi gaze, după care, această scumpire se va transmite apoi în preţul alimentelor şi în cel al unor servicii.

Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm – 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi.

Nici încălzirea cu energie electrică nu este o soluţie mai bună. Şi în cazul acesteia preţul creşte de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de preţuri de la 5 până la 15 la sută la unele produse şi servicii, întrucât consumatorii industriali vor plăti indexări chiar mai mari decât cei casnici de la 1 ianuarie.

Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal.

Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate. Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare. Şi consumul de alcool şi tutun va costa mai mult.

Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie.

2014 începe şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. În schimb, s-a schimbat începând de astăzi preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul.

Cu alte cuvinte, benzina şi motorina se vor scumpi oricum de la începutul anului. Conform primelor estimări, scumpirea va fi de 9 bani la litru.

Ultimul curs valutar stabilit de BNR în 2013, de 4,48 de lei pe euro, va scumpi produsele de import şi va creşte facturile la unele servicii. Un calcul grosier arată că toate aceste scumpiri vor tăia în 2014 din bugetul anual al românilor, şi aşa secătuit de criză, aproximativ 100 de euro.

Sursa: Realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax