Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lista de medicamente compensate va fi refăcută. Solicitare de la asociaţia producătorilor de profil, pentru respectarea normelor europene

Publicat

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului reevaluarea listei extinse de compensate şi gratuite, pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) acceptate la nivel european, pentru a exista siguranţa că noile molecule corespund criteriilor de eficienţă medicală şi economică.

„Pacienţii au nevoie de medicamente care sunt cu adevărat inovative şi esenţiale pentru tratament. Or felul în care s-a facut evaluarea celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridică mari semne de întrebare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

APMGR arată că potrivit „declaraţiilor noii conduceri a Ministerului Sănătăţii, evaluarea celor peste 160 de dosare s-a făcut în trecut de către o singură persoană, în mai puţin de şase luni, în vreme ce în ţările europene acest proces este unul multidisciplinar care implică munca unei întregi echipe”.

În acest context, APMGR salută trecerea unităţii HTA în subordinea Autorităţii Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), al cărei Consiliu Ştiinţific este format din specialişti de renume din medicină şi farmacologie, mulţi dintre ei membrii ai Academiei Române sau ai Academiei de Ştiinţe Medicale, şi care poate deveni garantul elaborării unei liste de medicamente compensate cu adevarat benefică pentru pacienţi, se mai arată în comunicat.

„Decizia transferării responsabilităţii către ANMDM este un prim pas absolut necesar în procesul de elaborare a noii liste şi credem că acest proces trebuie să înceapă cât mai curând posibil pentru a permite pacienţilor accesul la medicamente noi. Trecerea HTA în subordinea ANMDM este benefică şi pentru faptul că în Consiliul Ştiinţific sunt reprezentanţi ai industriei farmaceutice inovative şi generice, care pot astfel, prin argumente bazate pe dovezi, să îşi susţină punctele de vedere”, a adăugat Damian.

APMGR solicită, în acelaşi timp, înfiinţarea unei structuri de farmaco-economie în cadrul unităţii de HTA, care să facă o evaluare reală a impactului financiar corespunzător includerii de molecule noi în sistemele de compensare. Conform estimărilor preliminare, costurile anuale suplimentare determinate de medicamentele noi propuse în acest moment ar putea ajunge la circa două miliarde lei în 2016. Aceste costuri nu sunt incluse în bugetul alocat consumului de medicamente şi nu pot fi suportate de către producători prin taxa clawback, susţine APMGR.

Asociaţia propune autorităţilor şi industriei şi o regândire completă a sistemului de compensare a tratamentelor farmaceutice, bazat şi pe criterii de eficienţă economică. În acest sens, o soluţie pentru introducerea de noi medicamente pe lista de compensate, susţine APMGR, ar putea fi compensarea la un nivel de referinţă inferior a moleculelor noi care au indicaţii şi efecte similare cu alternativele lor mai accesibile.

În acelaşi timp, APMGR consideră că dezbaterea pe tema extinderii listei de mediamente compensate a acaparat inacceptabil discuţiile referitoare la sistemul sanitar. „Discutăm foarte mult de medicamente noi, uitând de listele de aşteptare pentru medicamente sau de probleme la fel de grave, cum ar fi migraţia şi salarizarea cadrelor medicale sau degradarea infrastructurii spitaliceşti”, consideră preşedintele APMGR.

Procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an, a declarat, în 4 aprilie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi, mai ales, pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai Sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a precizat că, pentru realizarea noi liste de compensate şi gratuite şi introducerea moleculelor noi, va lucra împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). „Soluţia cea mai bună este ANM, care se ocupă de la certificare şi cred că poate şi încheia procesul respectiv, având în vedere că are şi expertiza, dar şi posibilitatea de a funcţiona, şi oamenii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Demnitarul a adăugat că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite, care să se actualizeze continuu. „Sunt adeptul unui mecanism total nou în România, care să fie continuu, susţinut şi sustenabil, de introducere a terapiilor noi. Când spun un mecanism continuu, mă refer la o evaluare timpurie, în acelaşi interval cu ţări care deja fac acest lucru şi au expertiză în domeniu”, a explicat el.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014.

După anul 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax