Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LISTA restricțiilor de sărbători, transmisă de GCS. Reguli sanitare care rămân în vigoare chiar dacă numărul de cazuri a scăzut


Publicat

Regulile sanitare rămân în vigoare chiar dacă numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS) într-un comunicat. Astfel, petrecerile private, deplasarea în grupuri mai mari de 6 persoane sau ieșitul din casă după ora 23:00 sunt în continuare interzise.

Numărul de cazuri săptămânale a scăzut aproape la jumătate în ultima lună, arată datele GCS, care arată că „în acest moment evoluția răspândirii virusului SARS-COV-2 este pe o pantă vizibil descendentă”. Evoluția defalcată pe săptămâni o regăsiți în graficul de mai jos.

De la aproximativ 60.000 de persoane nou infectate într-o săptămână, în urmă cu o lună, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35.000 de cazuri.

GCS transmite că menținerea evoluției descendente se poate face doar respectând regulile sanitare, care rămân în vigoare și în perioada sărbătorilor de iarnă:

  • Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie;
  • Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);
  • Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;
  • Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: Se mai încălzește, dar vor fi și câteva ninsori și ploi. Prognoza meteo de weekend, 29-31 ianuarie

Publicat

Vremea se încălzește la finalul săptămânii în județul Alba, dar va fi destul de frig noaptea și în zonele montane mai înalte, unde se vor înregistra în continuare temperaturi negative.

Meteorologii anunță și câteva perioade cu ninsori sau ploi.

Temperaturile maxime vor fi de 7-8 grade în zonele joase și între -2 și 2 grade la munte.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Alba, în perioada 29-31 ianuarie:

Vineri, 29 ianuarie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Șugag: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare sporadică

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; ninsoare / fulguieli

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ninsoare sporadică

Câmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ninsoare sporadică

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsoare / fulguieli

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Sâmbătă, 30 ianuarie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime -1 grad Celsius; frig

Aiud: minime 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 1 grad Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Duminică, 31 ianuarie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; posibil ninsoare / ploaie

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; perioade de ninsoare/ ploaie

Șugag: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; posibil ninsoare/ ploaie

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; perioade de ninsoare

Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; posibil ninsoare / ploaie

Blaj: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; posibil ninsoare / ploaie

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; perioade de ninsoare / ploaie

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; perioade de ninsoare și ploaie

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; perioade de ninsoare și ploaie

Câmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; perioade de ninsoare și ploaie

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Cugir: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; perioade de ninsoare și ploaie

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum se impozitează clădirile cu destinație mixtă sau nerezidențială din Alba Iulia, în 2021. Precizări din partea Primăriei

Publicat

sediu primarie drona

Albaiulienii persoane fizice care dețin în proprietate clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună până la 15 martie o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte suprafața folosită în scop nerezidențiale și persoana în sarcina căreia sunt înregistrate cheltuielile cu utilitățile. 

De asemenea, dacă data de dobândire sau de evaluare a clădirilor este anterioară datei de 1 ianuarie 2016, pentru a beneficia în anul fiscal 2021 de cota de impozitare de 0,55%, în loc de 2%, au posibilitatea de a proceda la actualizarea valorii impozabile a clădirilor.

Potrivit reprezentanților Primăriei, persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2020 dețin în proprietate clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună la Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia până la data de 15 martie 2021 inclusiv o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte suprafața folosită în scop nerezidențial și persoana în sarcina căreia sunt înregistrate cheltuielile cu utilitățile aferente suprafeței folosite în scop nerezidențial.

Declarațiile pe proprie răspundere pot fi depuse până la data de 15 martie 2021 inclusiv la sediul Direcției Venituri – Alba Iulia, str. Ardealului, nr. 1-3, jud. Alba.

În lipsa declarației pe proprie răspundere, impozitul pe clădirile mixte va fi calculat având în vedere informațiile existente în evidența organului fiscal, prezumția fiind cea referitoare la deducerea cheltuielilor cu utilitățile de către persoana care desfășoară activitatea economică.

Persoanele fizice care dețin în proprietate clădiri cu destinația mixtă sau nerezidențială a căror dată de dobândire sau de evaluare este anterioară datei de 1 ianuarie 2016, pentru a beneficia în anul fiscal 2021 de cota de impozitare de 0,55% în loc ce 2% au posibilitatea de a proceda la actualizarea valorii de impozabile a clădirilor pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia până la primul termen de plată din anul de referință (31 martie 2021).

În cazul persoanelor fizice care dețin în proprietate clădiri cu destinația mixtă, dacă cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, nu este necesară depunerea raportului de evaluare.

În toate celelalte cazuri, până la data de de 31 martie 2021 (termen de decădere) se pot depune la sediul Direcției Venituri declarația de impunere fiscală – model ITL 001/2016 (aprobată prin Ordinul MDRAP nr. 2069/2015) și raportul de evaluare întocmit de un evaluator membru al Uniunii Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR.

Contribuabilii persoane juridice care dețin în proprietate clădiri cu destinație rezidențială, mixtă sau nerezidențială a căror dată de dobândire sau de evaluare este anterioară datei de 1 ianuarie 2016, pentru a beneficia în anul fiscal 2021 de cota de impozitare de 0,2% (rezidențială) sau 1% (nerezidențială), în loc de 5%, au posibilitatea de a proceda la actualizarea valorii impozabile a clădirii pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la Direcția Venituri până la primul termen de plată din anul de referință (31 martie 2021).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ADR Centru: Fonduri europene de peste 1,5 miliarde de euro, pentru 2235 de proiecte din cele șase județe ale Regiunii Centru

Publicat

Consiliile județene, primăriile de comune, orașe, municipii, dar și alte instituții publice, universități, spitale, unități de cult, precum și firmele private din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, au depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 2.235 de proiecte pentru a primi finanțare nerambursabilă, au transmis reprezentanții ADR. Dintre acestea, pentru 920 s-a semnat contractul de finanțare.

Proiectele depuse vizează realizarea de noi construcții, lucrări de modernizare sau extindere a construcțiilor existente, investiții în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de piste de biciclete și parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri și achiziția de echipamente.

Peste un miliard de euro atras prin POR

După evaluarea cererilor de finanțare depuse, până în prezent, peste 920 de contracte de finanțare au fost semnate, cu o valoare totală a bugetului alocat pentru investiții de peste 1,6 miliarde euro, din care mai mult de 1,16 miliarde euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din Programul Operațional Regional.

Alte 94 de cereri de finanțare, având o valoare de peste 100 milioane euro, sunt în fază precontractuală, urmând să fie foarte curând aprobate pentru finanțare de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional din cadrul MDLPA.

  • ”Trebuie luat în considerare și faptul că noi avem alocat pentru Regiune un buget ceva mai mic de 800 milioane euro, inclusiv contribuția națională. Astfel, este semnificativ faptul că valoarea solicitată de beneficiarii de proiecte, prin contractele semnate, a depășit un miliard de euro, iar la finalul anului 2023 vom depăși un miliard euro atrași efectiv pentru dezvoltare” a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.

Prin contractele semnate, sunt alocate fonduri europene pentru lucrări de modernizare și reabilitare a peste 420 km de drumuri județene din regiune.

Tot din bugetul POR 2014-2020, sunt alocate fonduri pentru reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice și a peste 100 de blocuri pentru locuințe, dar și pentru modernizarea și gestionarea inteligentă a sistemului de iluminat public.

Revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din întreaga regiune reprezentând cetăți, muzee și locașuri de cult, precum și modernizarea infrastructurii din 6 stațiuni turistice susțin dezvoltarea turismului din Regiunea Centru.

Pe lângă acestea, se vor moderniza și dota 31 de unități medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate mai bune pentru cetățeni.

Un număr de 83 de unități de educație – destinate învățământului antepreșcolar, preșcolar, gimnazial și tehnologic – își vor întâmpina copiii și elevii și cadrele didactice în săli dotate cu mobilier școlar și echipamente școlare de ultimă generație.

La acestea se adaugă 5 proiecte dezvoltate de mediul universitar, în beneficiul studenților și al specialiștilor în domeniu. Astfel, mai mult de 30.000 de tineri și educatorii lor vor beneficia de investițiile europene.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că, pentru investițiile în dezvoltarea urbană, cele șase municipii reședință de județ din regiune au semnat 56 de contracte de finanțare prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 246 milioane euro, pentru modernizarea transportului public și reducerea emisiilor de carbon prin reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de piste de biciclete, parcuri, spații de recreere și centre de agrement sau construire de creșe, grădinițe, reabilitarea de licee și colegii.

Spre deosebire de precedenta ediție a programului Regio 2007-2013, de această dată și orașele mai mici au șansa dezvoltării, 13 contracte care solicită mai mult de 43 de milioane euro urmând să asigure creșterea calității vieții în localitățile în care, până acum, nu s-au efectuat astfel de investiții, cu fonduri europene.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Peste 65.000 de elevi riscă să rămână cu situația școlară neîncheiată pe semestrul I. Ce spune ministrul Educației

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că, potrivit estimărilor, peste 65.000 de elevi sunt în situaţia de neîncheiere a situaţiei şcolare pe primul semestru.

„Avem o serie de date care nu sunt într-o armonie perfectă. Ultimele raportări ne arată peste 65.000 de elevi estimaţi, subliniez, estimaţi, ca fiind în situaţie de risc cu privire la neîncheierea situaţiei şcolare pe primul semestru. Deci, evident că aceşti elevi au ajuns în această situaţie din cauza unor factori care au împiedicat participarea la procesul de educaţie. Şi, în acelaşi timp, avem raportări de 280.000 de elevi, care spun, sunt declaraţii proprii, că au avut dificultăţi în acces la echipamente IT şi la Internet”, a afirmat Cîmpeanu, la masa rotundă „Cum începem şcoala?”, organizată de Salvaţi Copiii România.

Conform acestuia, declaraţiile celor 280.000 de elevi au venit după ce, anul trecut, în luna aprilie, 230.000 au transmis că nu au acces la echipamente sau tehnologie. Ulterior, Ministerul Educaţiei a făcut o achiziţie de 250.000 de tablete, iar problema ar fi trebuit să fi fost rezolvată, cu atât mai mult cu cât şi autorităţile locale şi alte entităţi au susţinut procesul de dotare cu echipamente IT, a indicat Cîmpeanu.

„Şi, totuşi, separat de aceştia, au apărut alţi 280.000 de elevi care au declarat că nu au avut acces la învăţarea online din cauza lipsei de echipamente sau din cauza lipsei de acces Internet. Acest lucru ar trebui să fie verificat, una din explicaţii ar fi aceea că în prima etapă au declarat că au acces la echipamente aceia care, fiind doi sau trei în casă, au avut un singur echipament sau au avut echipamentul părinţilor, după cum, o altă explicaţie, îmi pare rău că trebuie s-o spun, dar nu cred că are rost să ascundem nici lucrurile care sunt, să spunem, în dezavantajul ministerului, nici al şcolii, dar nici al elevilor, care, deşi au acces, aflând că există posibilitatea de a avea o tabletă sau un laptop în plus… <dacă se poate, de ce nu>”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei va primi pe 4 februarie, prin proiectul ROSE, 60.000 de laptopuri şi sunt în derulare şi contracte de achiziţie pentru videocamere şi table interactive, a informat Cîmpeanu.

„Aceste videocamere ne vor susţine în procesul de asigurare a învăţământului online pentru cei care au vulnerabilităţi care îi împiedică să participe fizic. Şi atunci, şi profesorii şi elevii vor beneficia de aceste echipamente care vor ajunge în şcolile româneşti. Să sperăm că situaţia se va rezolva, pentru că, evident, în ipoteza fericită în care vom avea şcoli cu prezenţă fizică la un anumit nivel vom direcţiona resursele materiale către cei care sunt obligaţi, fără voia şi fără dorinţa lor, să continue procesul de învăţare online”, a spus ministrul Cîmpeanu.

În cadrul dezbaterii, la care au participat directori de şcoli şi profesori din toată ţara, reprezentanţi ai Consiliul Naţional al Elevilor, specialişti din sistemul medical şi reprezentanţi ai autorităţi locale, Sorin Cîmpeanu a reiterat dorinţa ministerului de redeschidere a şcolii în format fizic, cu respectarea normelor sanitare.

„Avem nevoie de opinii consolidate profesional şi credibile pentru a aprecia corect riscul, avantajele şi dezavantajele deschiderii şcolilor în format fizic. Ideea pe care am susţinut-o cu consecvenţă şi pe care o susţin în continuare este aceea a importanţei deschiderii şcolilor cu prezenţă fizică”, a spus Cîmpeanu.

El a arătat că acest lucru va fi realizat „treptat, în urma analizei epidemiologice, pentru că acesta este factorul determinant”.

Realităţile din educaţie, modul în care avansează campania de vaccinare din perspectiva angajaţilor din sistemul de învăţământ sunt factori foarte importanţi. Dar, cel determinant este, fără doar şi poate, protecţia stării de sănătate în legătură directă cu evoluţia ratei de infectare şi cu posibilităţile de gestionare a riscului în şcoli odată cu deschiderea în cele trei scenarii care au fost anunţate de către Preşedinţia României”, a mai declarat Cîmpeanu.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate